Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Гълъбинов: Твърде вероятно е ЕС да се раздели на повече от две скорости

Страната ни разполага с твърде кратко време, за да подготви регулация на българските банки по базелските изисквания

Румен Гълъбинов
Снимка: БГНЕС

Одобрената от Европейската комисия за страната ни помощ за реформи в размер на 1,5 милиона евро е техническа помощ по консултации и изготвяне на нов регламент за регулация на кандидатстването ни в чакалнята на еврозоната. Това обясни в предаването "12+3" икономистът Румен Гълъбинов, като разграничи тази техническа помощ от еврофондовете за усвояване по инфраструктурни проекти. През следващите десет месеца страната ни трябва да представи регулация на българските банки, съобразена с т.нар. "базелски изисквания". 

Стандартът "Базел 3" за регулация и надзор на банковите институции набляга на няколко съществени момента, сред които много по-добре капитализирани банки по всяко време и без държавна помощ, провизии – резервите за кредитния портфейл да бъдат адекватни на кредитната експозиция, а самата кредитна експозиция да е съобразена със свързаността на лицата, за да се избегне концентрация на кредитен риск, отбеляза Гълъбинов: "В този смисъл трябва доста повече да поработим за капитал, резерви (провизии) и свързаност на лица".

"Малко съм учуден от спокойствието, което цари, а вече трябваше да се работи от страна на институциите. Трябваше да започнат консултации съответно и с нестопанския сектор, с неправителствени организации, обсъждане в асоциации, в професионални организации на тези неща, за да видим наистина, че има някаква активност от наша страна и че намерението ни за кандидатстване в чакалнята на еврозоната е искрено и то не е просто отбиване на номера", коментира икономистът.

Според Гълъбинов България е поставена в "малко спешна ситуация" от гледна точка на самите промени, които текат вътре в самата еврозона, както и в самия ЕС – заради напускането на Великобритания и прекрояването на бюджета и финансите на ЕС:

"И заради това, че в страните от еврозоната все повече се споделя мнението, че еврозоната ще има свой самостоятелен бюджет, самостоятелен министър на финансите, дори своего рода самостоятелно вътрешно правителство на страните от еврозоната, което ни поставя в една силно догонваща роля. За краткото време, което ни е отпуснато, до догодина,  ние трябва да реализираме доста неща, за да не изпаднем в ситуацията на вечно догонващи, тоест никога неуспяващи да догоним наистина групата на еврозоната, а тя ще бъде центърът на европейската интеграция и твърде вероятно е не на две, а ЕС да се раздели на повече от две скорости".

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени