Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пропадането на лирата бе забавено, но вербалният конфликт Турция - САЩ се изостри

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пропадането на турската валута бе забавено днес, но вербалният конфликт между Турция и Съединените щати се изостри. 
Лирата загуби още 12 процента от стойността си тази сутрин, но възстанови част от загубите си и няколко часа по-късно курсът й се върна под 7 за щатски долар. Това стана след като финансовият министър Берат Албайрак обеща фискална дисциплина и неприкосновеност на доларовите активи, а турската централна банка освободи ликвидни средства за притеснените банки.

Като причина за настоящите проблеми на Турция президентът Реджеп Таип Ердоган посочи не състоянието на икономиката, а враждебната политика на Съединените щати, предизвикана от отказа на турските власти да освободят обвинения в сътрудничество с терористи пастор Андрю Брънсън:
"От една страна сте стратегически партньор, а от другата се прострелвате в крака. От една страна сте наш стратегически партньор в Афганистан, Сомалия, в НАТО, а от друга - забивате нож в гърба на съюзника си. Това приемливо ли е?".

След тези коментари лирата отново поевтиня до 6,9 за долар.
Опасенията от разпространение на турската финансова криза засегна и днес развиващите се пазари и европейските банки. Поевтиняха не само южноафриканският ранд и мексиканското песо, но и еврото, чийто курс слезе под 1.14 щатски долара - най-ниско от 13 месеца насам, предаде Ройтерс.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени