Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понижение на френската безработица през второто тримесечие до 9,1 на сто

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нивото на френската безработица се понижи през второто тримесечие, след като в началото на годината отбеляза известен растеж, показват данни на националната статистическа агенция Insee.

Нивото на безработица във втората по големина икономика в еврозоната е спаднало през периода април - юни до 9,1%, докато очакванията на финансовите пазари бяха за стабилизация на нивото от 9,2%, отчетено през първото тримесечие на годината.

Спадът в безработицата е важна част от управленската програма на френския президент Емануел Макрон с оглед на факта, че неговото правителство провежда сериозни реформи на трудовите закони в страната. Френското правителство отбеляза, че безработицата остава в низходяща тенденция въпреки колебанията между едно и друго тримесечие. Трябва да се има предвид, че второто тримесечие на 2017-а година безработицата в страната беше на ниво от 9,4 на сто.

Въпреки че нивото на безработица намалява през второто тримесечие, в същото време то се увеличава сред жените на възраст над 49 години и при мъжете на възраст между 15 и 24 години, показват данните на Insee.

Процентът на дългосрочната безработица - мерило за хората, които са търсили неуспешно работа за повече от една година - остава стабилно на 3,6 на сто.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени