Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германската икономика премина на по-висока от очакваното предавка през второто тримесечие

Икономическата експанзия на Германия се ускори по-силно от очакваното през второто тримесечие на настоящата година в резултат на по-големи по размер разходи на домакинствата и на държавните разходи, показват предварителни данни на немската официална статистика Destatis, които предполагат, че водещата европейска икономика набира скорост въпреки бизнес несигурността, свързана с търговското напрежение в световен план.

Брутният вътрешен продукт на водещата европейска икономика се увеличи през периода април - юни с 0,5% на сезонно-коригирана база спрямо първото тримесечие на годината, когато нарасна с 0,4% (възходяща ревизия от предишна оценка за повишение с 0,3%), докато осредните очаквания на финансовите пазари бяха за по-сдържан растеж от 0,4 на сто. Това представлява икономическа експанзия за 16-о поредно тримесечие, допринасяйки по този начин за най-продължителен подем на германската икономика от 1991-а година насам.

Спрямо година по-рано растежът на БВП на Германия се забави на календарно коригирана база до 2,0% от 2,3% през първото тримесечие и очаквания за експанзия от 2,1 на сто. На ценово-коригирана база обаче БВП нарасна с цели 2,3% след повишение с едва 1,4% през периода януари - март.

Германската статистика отбеляза, че подкрепа за икономическия растеж през второто тримесечие спрямо началото на годината оказа вътрешното търсене (потребление). Повишение регистрират крайните потребителски разходи както на домакинствата, така и правителствените разходи. Известно увеличение бележат и дълготрайните капиталови инвестиции за машини и оборудване, както и тези в строителството спрямо първото тримесечие на 2018-а година. Според предварителните оценки на Destatis развитието на международната търговия се характеризира с увеличен износ, но при още по-силен растеж на вноса. Това означава, че нетният експорт е оказал негативно влияние върху икономическия растеж през второто тримесечие.

Destatis посочи, че икономическото представяне през второто три месеца на годината беше постигнато от 44,8 милиона работещи германци, което представлява повишение с 599 хиляди, или с 1,4% спрямо година по-рано.

Днешните предварителни данни са в подкрепа на тенденцията в последно време за постепенно преместване на германската икономика от традиционно експортно ориентиран модел на растеж към възходящо движение по-скоро на местно равнище, продиктувано от рекордната заетост, нарастващите заплати и строителният бум.

Частното потребление в Германия се очаква да остане солидно и през следващите месеци благодарение на силния трудов пазар и растящите заплати, но може да се ограничи от засилващата се инфлация, която отчасти да ерозира позитивния ефект от по-високото заплащане.

Трябва обаче да се има предвид, че търговските напрежения, провокирани от Вашингтон, и по-специално ескалиращият конфликт между САЩ и Китай, вече започват да подкопават германското бизнес доверие и апетитът на компаниите за големи бизнес проекти. В същото време икономисти отбелязват, че въпреки, че Турция не е сред най-големите търговски партньори на Германия, евентуална мащабна опустошителна криза в страната може допълнително да навреди в бъдеще на бизнес настройката и на банковото кредитиране в еврозоната.

По-късно днес Евростат ще представи свои последни данни за икономическия растеж в цялата еврозона през второто тримесечие на годината (от 12:00ч. наше време), като се очаква да бъде потвърдена експресната оценка на европейската статистика за слабо повишение на БВП с 0,3% на тримесечна и с 2,1% на годишна база.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна