Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващо понижение на британската безработица до 43-годишно дъно от 4 на сто

Рекорден отлив на работещите на Острова представители на ЕС през второто тримесечие

Снимка: БГНЕС

През трите месеца до края на юни нивото на британската безработица се понижи изненадващо до ново 43-годишно дъно, но при най-слабо повишение на заплащането на труда от девет месеца насам, показват данни на официалната британска статистика ONS.

Безработицата (според оценката на ILO – Международната организация на труда) за периода април - юни 2018 година се понижи до 4,0%, достигайки най-ниско ниво от февруари 1975-а година насам, докато очакванията на финансовите пазари бяха за поредна стабилизация на ниво от 4,2 на сто.

Молбите за социални помощи при безработица във Великобритания пък се повишиха през юли с 6,2 хиляди след тяхно повишение с 9,0 хиляди през юни.

Въпреки рекордно ниската безработица от 4,0%, трудовата заетост през второто тримесечие на годината се повиши относително скромно с 42 хиляди, докато очакванията на финансовите пазари бяха за по-здрав растеж с около 900 хиляди.

В същото време растежът на осреднени седмични доходи, включвайки бонусите, се забави през периода април - юни до 9-месечно дъно от 2,4% на годишна база от 2,5% през три месеца до края на май. Растежът на средните седмични доходи, изключвайки бонусите, пък се забави до 2,7% от 2,8% през трите месеца до края на май.

Междувременно ONS отчете рекорден отлив от британския пазар на трудещи се от останалата част на Европейския съюз, подчертавайки как процесът на Брекзит и икономическото възстановяване в еврозоната подкопават привлекателността на Великобритания за европейските граждани.

През второто тримесечие на годината 2,3 млн. броя европейци (граждани на останалите 27- страни-членки на ЕС) са работели на Острова, намалявайки с цели 86 хиляди (спад с 3,6%) в рамките на година. Това представлява най-солиден техен спад откакто ONS провежда подобна статистика от 1997-а година насам.

В същото време броят на работещите във Великобритания граждани на осемте страни от Източна Европа, които са членове на ЕС, се понижи на годишна база със 117 хиляди, или с цели 11,7 на сто. Масов отлив от Острова има и на трудещи се от страни като Германия и Франция, които са от ядрото на ЕС. Увеличение рамките на година има единствено на броят на трудещите се във Великобритания, пристигнали от Румъния и България.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!