Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Хърсев: Промяна на китайския валутен резерв би била твърде рискована

Емил Хърсев
Снимка: БГНЕС

"Русия има паричен режим, наподобяващ валутен борд, но без фиксиран курс. По закон руската централна банка има задължението да държи обезпечение на руската рубла в чуждестранни активи. Това обезпечение се натрупва за сметка на продажбата на нефт и природен газ. Тъй като те до момента на световните борси са базирани в долари, руската централна банка поддържа тези резерви предимно в американски долари, като по този начин си спестява курсовия риск. Сега обаче по поръчение на президента икономическият блок на правителството прави нещо като парична реформа и променя структурата на това валутно покритие на рублата. На един по-дълбок план вероятно имаме и работа с разсъждения на тема предпазване от политически риск – правителството на САЩ да наложи на Руската федерация възбрани, подобни на тези, които виждахме в Иран. Причини ще се намерят, поводи също." Този коментар направи в предаването "12+3" финансистът Емил Хърсев, който анализира руската позиция за долара. Вместо долари, могат да преминат в някаква структура на управляем портфейл от различни валути, прогнозира Хърсев.

"Дълги години авоарите на Иран в САЩ и в правителствени ценни книжа, и в банки бяха блокирани. Едно подобно блокиране би се отразило много опасно на руския валутен пазар и затова, разбира се, правителството и Централната банка на Русия в момента правят възможното, за да го избегнат, да избегнат такъв риск", допълни финансистът.

Запитан дали са възможни съгласувани действия между Москва и Пекин, Хърсев отбеляза:

"Как точно ще става и дали изобщо ще има такава промяна на китайския валутен резерв, никой не би могъл да прогнозира, защото там вече наистина бихме могли да говорим за действия, съпоставими с война, разбира се, на полето на икономиката, тъй като натрупването на този резерв е свързано въобще с поддържането на търговията между Китай и САЩ. Инвестирането на излишъка в САЩ е договорено. Промяната на този режим би означавало нарушение на договора между САЩ и Китай. Не мисля, че Китай би рискувал основният си външен пазар с подобни непремерени действия. По-скоро ще бъдем свидетели на едно бавно, постепенно пренасочване и на търговските потоци, и на структурата на валутните резерви в различни валути. Това е нещо, което бих очаквал в следващите пет до десет години".


Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!