Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Психологът Милкана Лазарова: Децата трябва да могат да грешат

Родителският максимализъм за успех на всяка цена пречи на детското съзряване

Снимка: pixabay.com

"Сякаш виждаме децата си единствено като ученици, което е доста страшно. Деца, които трябва да задоволяват родителите си, носейки им оценки и предназначението на тези оценки е като на някакви идеални обекти, които трябва да задоволят родителските фигури. Точно тук се губи възможността детето да може да открие своите собствени желания." Това каза пред "Хоризонт" психологът Милкана Лазарова, която коментира данни на Синдиката на българските учители за домашно насилие над висок процент ученици заради ниски оценки:  

"Често родителите проектират върху децата си онова, което те са искали да станат, с едно очакване, че децата ще го реализират, някак ще компенсират. Така детето се отчуждава от собственото си желание и даже бих могла да кажа трудно му е изобщо да го открие, защото е принудено да задоволява чужди очаквания. Родителите се надяват, че децата, когато имат тази преднина - високи оценки, напред са с материала, те ще успеят да реализират онова, което те не са успели да реализират."

Трябва да може да се греши, категоричен е детският психолог: "Ако едно дете може да греши, може да преминава през грешките, може да преминава през трудностите, вероятността е то да стане много по-зряло като личност."

"Много често чуваме например майки, които казват: "Ние учим, нас ни приеха, ние влязохме", сякаш искат да предпазят децата си от преживяването и от срещата с грешките, с неуспехите, естествено, желаейки всичко най-добро, с най-добри намерения. Съзряването е индивидуален процес и децата имат нужда от своите лични открития, които трябва да бъдат преживени. Не можем да наложим на детето процес на съзряване. Ако се намесим грубо, тоест непрекъснато имаме такива свръхвисоки изисквания, ние рискуваме да прекъснем този процес. Не бива да изпреварваме детето. Опасност е винаги някой друг да знае вместо него по-добре", предупреждава Лазарова.

Има един максимализъм, а напредването на всяка цена може да предизвика огромна криза или едно главозамайване, предупреждава психологът. Подобен подход крие риска да се стигне до неспособност човек да понася неуспехи или да се сблъсква с лимити в живота, допълва Милкана Лазарова. 

"Има деца, които във всичко са много добри, което също е един огромен проблем - не знаеш кой си, не знаеш къде си по-добър, къде е твоето желание, трябва ли във всички области да се развиваш еднакво добре. Това също е въпрос", обобщава Лазарова.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна