Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стабилизация на турската лира допринесе за позитивен старт на търговията на Уолстрийт

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Основните американски фондови индекси стартират търговията във вторник на позитивна територия, тъй като стабилизацията на турската лира отслаби напрежението на развиващи се пазари и позволи на инвеститорите отново да се фокусират върху силното поведение на икономиката на САЩ и солидните корпоративни финансови отчети.

Поскъпване на турската лира с около 5% спрямо щатския долар и еврото след драматичната ѝ обезценка в края на миналата и началото на новата седмица доведе до позитивен старт на търговията на Уолстрийт.

Индексът DJIA се повишава с около 100 пункта (с 0,41%), след като хаосът, който предизвика обезценката на турската лира в понеделник, доведе до негов спад със 120 пункта (понижение с 0,5%). Подкрепа за днешното позитивно представяне на индекса на сините чипове оказва и поскъпването на акциите на водещи компании като DowDuPont Inc. (с 1,83%) и Caterpillar Inc. (с 0,2%)

Широкият индекс S&P500 пък нараства с 0,5%, а индексът Nasdaq Composite - с 0,42%, като и двата индекса заличиха пониженията си от понеделник съответно с 0,4% и с 0,3%.

Всичките 11 секторни подиндекси, влизащи в S&P500, са на зелена територия с най-отчетлив ръст от 0,72% на енергийния индекс XLE на фона на днешното рязко поскъпване на петролните цени.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна