Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МС ще одобри допълнително финансиране за вузовете и БАН

| обновено на 15.08.18 в 07:27
Снимка: БГНЕС

Правителството ще одобри доклада за касовото изпълнение на бюджета през първото полугодие на годината. Излишъкът надхвърля 2 милиарда лева. На своето заседание днес правителството ще одобри допълнително финансиране за държавните висши училища и за Българската академия на науките.

Определен ще бъде и новият, по-висок, размер на линията на бедност за 2019 година. Тя нараства с 27 лева и ще бъде 348 лева. Ръстът спрямо тази година е 8,4 на сто и отразява равнището на доходите и потреблението на най-бедните домакинства. Прогнозите са, че при новия ѝ размер населението в риск от бедност ще е 18 на сто при 18,3 през тази година. Официално линията на бедност не се обвързва със социални плащания, но се ползва при плащането на добавките към пенсиите по Великден и Коледа за бедните пенсионери, при предоставянето на хранителни продукти, при безплатната правна помощ, при помощи за възстановяване на жилища, засегнати от бедствия. От догодина се планира тя да е показател и при определянето на месечното финансово подпомагане за хората с увреждания.

Правителството ще открие още процедурите за концесия на морските плажове "Балчик – централен", "Бургас Централен", "Созопол – Харманите" и "Поморие – изток".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна