Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 130 хил. българки празнуват днес имен ден

Снимка: БГНЕС

Всяка втора жена се нарича Мария, като Божията майка. Статистиците са категорични, че поне от 10 години това е най-разпространеното име в България. Психолозите пък са готови да се обзаложат, че Мария е символ на добротата, изяществото и веселието. Близо 130 хил. българки празнуват днес имен ден заедно с големия християнски празник Успение на Света Богородица.

89-годишната Мария Зъбова в продължение на 33 години бие празничните камбани на храм-паметника „Свети Александър Невски“. Всяка неделя и на всеки по-голям християнски празник възрастната жена изкачва 220 стръмни стъпала до камбанарията на храма. Тя разказва, че за нея вярата е всичко и намира сили в църковната музика и камбанния звън. 

"Атеизмът нанесе голям удар. В този атеизъм паднаха доста от християните, станахме колебливи. Всеки път, когато се качвах, моята мисъл беше към тях - да ги възвърна към храма Божий, независимо от това къде и кога. Мисля, че донякъде съм успяла", разказва Мария Зъбова. Най-голямата ѝ мечта в момента е да види храма реставриран. 

Целия репортаж чуйте от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени