Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Деня на спасението

Паметник на д-р Стефан Черкезов във Велико Търново
Снимка: Здравка Маслянкова

Медиците от областната болница във Велико Търново почетоха паметта на своя патрон д-р Стефан Черкезов.

Преди 55 години младият лекар спасява 47 пътници в горящ автобус и след това загива от раните си.

Денят на гибелта на 26-годишния доктор Стефан Черкезов се чества като Ден на спасението. С вой на линейки, цветя и венци на признателност медиците от великотърновската болница почетоха годишнината. Да поднесе цвете дойде 78-годишната Стела Колева, приятелка и съвременничка на доктор Черкезов. Тя е била очевидец на катастрофата и разказа:

" Познавах доктор Черкезов като много добър човек, отзивчив млад човек, който отдаде живота и здравето си, за да спаси другите".

Възпоменателни церемонии имаше днес в много болници в страната.

Д-р Тотко Найденов – главен редактор на „Български лекар“, заяви в предаването "12+4", че е издирил над 130 лекари, починали по време на работа:

„Над 50 хирурзи съм издирил. От тях 18 са от „Пирогов“. Те са починали след извършване на тежки среднощни операции, в следствие на преумората, свръхнапрежението и отговорността пред човешкия живот. Току-що завършили операцията, падат и умират от инфаркт или от ритъм на смърт. Десетки лекари съм издирил, които са починали в следствие заразяване от болестите на своите пациенти. Издирил съм и някъде 15-ина колеги и 5-6 медицински сестри, загинали в линейки при катастрофи на път към пациенти. Оказва се, че медицинската професия, която дава здравето и живота на хората, всъщност е най-рискова за здравето и живота на тези, които я опознават“.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл. 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени