Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Солиден спад на Уолстрийт след подновени притеснения около турската валутна драма

Цените на суровия петрол се понижават с над 2,5% след изненадващ ръст на американските петролни запаси

Американските фондови индекси стартират търговията в сряда с много здрави понижения, тъй като инвеститорите остават обезпокоени относно кризата с турската лира въпреки днешната ѝ възходяща корекция спрямо щатския долар. Негативно отражение върху търговията на Уолстрийт продължава да оказват и ескалиращите търговски напрежение между САЩ и негови важни търговски партньори, като в същото време инвеститорите сякаш игнорират доста силните данни за американските продажби на дребно през юли.

Днешното поскъпване на турската лира с около 4,5% спрямо щатския долар не успява да доведе до стабилизация на развиващите се пазари, или до отслабване на притесненията около европейските банки, които имат солидни кредитни експозиции в Турция. Трябва да се има предвид, че турската икономика е относително малка спрямо останалите водещи пазари и сравнително ограничен брой американски компании имат съществени по размер директни финансови експозиции в нея. Но решението на властите в Анкара да наложат двойно по-високи мита върху вноса на стоки от САЩ само засилва геополитическата несигурност, подчертавайки за сетен път влошаващите се търговски взаимоотношение на Съединените щати с все повече техни важни партньори.

Индексът DJIA стартира търговията в сряда със солиден спад от около 270 пункта (понижение с 1,14%), широкият индекс S&P500 се понижава с 1,10%, а технологичният индекс Nasdaq Composite - с 1,47%.

В същото време властите в Пекин подадоха жалба до Световната търговска организация в опит да се определи законността на наложените от САЩ високи тарифи върху вноса на китайския стоки. Това се отразява негативно на американския индустриален сектор, който е силно чувствителен на високото търговско напрежение в световен план. Акциите на големи компании като Caterpillar и Boeing се понижават съответно с 2,9% и с 1,5%, което се отразява негативни на индекса на сините чипове DJIA.

Акциите на китайски компании за търговия на дребно по интернет, листвани на американските борси, също се намират под силен натиск от продажби. Акциите на Alibaba се понижават с 2,6%, на JD.com - с близо 6%, а на Baidu - с 2,4%.

Негативно влияние върху индекса Nasdaq пък оказва спад на акциите на Microsoft с 1,61%, на компанията-майка на Google - Alphabet - с 2,18%, на Facebook - с 2,54% и на Intel - с близо 2 на сто.

Турската валутна драма се отрази негативно и на европейските пазари на акции в края на днешната търговия. Индексът Stoxx Europe 600 се понижава с 1,26%, германският DAX30 - с 1,5%, Френският CAC40 - с 1,65%, а британският FTSE100 - с 1,37%, след като всички те стартираха търговията в сряда със слаби повишения.

Междувременно петролните фючърси също се намира под силен натиск от продажби, след като Енергийната информационна администрация на САЩ отчете изненадващо солиден ръст с 6,8 млн. барела на американските складови запаси на суров петрол през седмицата до 10-ти август. Късно снощи Американският петрол институт също отчете добро повишение на петролните запаси с 3,7 млн. барела, докато очакваните на финансовите пазари бяха за тяхно намаление с 2,4 млн. барела.

Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през септември се понижават в сряда с цели 2,8% към 65,26 долара за барел, докато фючърсите на петрола сорт брент с доставка през октомври се понижават с 2,5% към 70,85 долара за барел.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна