Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силен отскок на британските продажби на дребно през юли след солидни харчове около Световното футболно първенство

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През юли продажбите на дребно във Великобритания нараснаха по-силно от очакваното, тъй като необичайните горещини и Световното първенство по футбол допринесоха за солиден ръст на продажби на храни и напитки, показват данни на официалната статистика ONS. Подкрепа за по-добрата търговия на дребно оказаха и увеличените продажби на облекло, след като търговците удължиха сроковете на редовните летни ценови отстъпки.

Обемът на продажбите на дребно се увеличи през юли с 0,7% на месечна база при осреднени очаквания на финансовите пазари за доста по-скромен растеж с 0,2% и след понижение с 0,5% през юни. Растежът на продажбите на дребно на годишна база се ускори до 3,5% от 2,9% през юни и при прогноза за повишение с 3,0 на сто.

Изключвайки автомобилните горива, продажбите на дребно на Острова нараснаха на месечна база с цели 0,9%, заличавайки спад с 0,6% през юни, като техният растеж на годишна база се подбори рязко до 3,7% от 2,9% месец по-рано и очаквания за повишение с едва 2,8 на сто.

Британският статистически институт отбеляза, че през юли е отчетен солиден растеж при продажбите на храни и напитки, тъй като необичайните за Острова горещини и Световното футболно първенство в Русия накараха редица британци да харчат повече в баровете и пъбовете на Обединеното кралство.

"Много потребители останаха през юли далеч от големите магазини, но онлайн продажбите бяха много силни, подкрепени и от редица търговци на дребно, които стартираха ценови промоции", посочи Риан Мърфи от ONS. "Продажбите на храни останаха доста силни, тъй като хората продължиха да се наслаждават на Световното първенство и на слънцето", допълни той. Според ONS продажбите на дрехи пък отбелязаха най-силен ръст от декември насам, подпомогнати от ценовите промоции.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени