Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как кризата с турската валута се отразява върху бизнеса

Снимка: БГНЕС

Сривът на турската лира ще се отрази най-пряко върху търговския поток, защото той е по-чувствителен и реагира на краткосрочни шокове, а след това се възстановява. Това каза за предаването "12+3" Милена Виденова, ръководител на компания за корпоративно застраховане.

Българският износ за Турция за 2017 година е бил около 4% от брутния ни вътрешен продукт. Виденова обясни, че в макроикономически план спадът на турската лира няма да окаже сериозно влияние върху българската икономика. Освен това броят на фирмите в България, които са собственост на турския капитал, се е увеличил и очакването е да продължи да нараства:

"По отношение на инвестициите от началото на тази година, се наблюдава по-скоро намаление, от януари до март – около 50 милиона евро намаление на инвестициите. Иначе това, което се наблюдава като тенденция, е, че броят на турските фирми в България се увеличава и ръстът от 2017-а към 2018 година е около 4,7 процента. Това са близо осем хиляди фирми в България. За момента няма индикации за налагане на капиталов контрол, така че по-скоро се очаква броят на фирмите, които оперират в България, оттук имат износ и са турска собственост, да се увеличи, тъй като техните показатели като приходи от продажби нарастват.

Специално за турските фирми в България, които също имат износ, но там по-скоро моделът е – те са дъщерни дружества на майките, оттук произвеждат – автомобилна индустрия, текстил и изнасят директно за ЕС. При тези фирми по-скоро, това е така наречената "smart стратегия", нещата би трябвало да вървят добре, тъй като пазарите не са в Турция, почти не връщат към майката, защото България е част от ЕС. За българските фирми – като български капитал – те са в различни браншове, включително метали, полупреработени елементи, селскостопанска продукция, търговия на ток (там много намаля износът на ток за Турция поради други причини, още преди тяхното обезценяване на лирата). За момента няма сектор, за който да кажем, че е по-слабо засегнат".

Според Виденова на индивидуално ниво има голямо значение какви мерки са предприели фирмите, за да се предпазят от очакваното влошаване на разплащанията и банковите портфейли в Турция заради високото ниво на инфлация и обезценяване на лирата. 

Трудно е да бъде направена по-дългосрочна прогноза, защото трябва да бъдат взети предвид не само икономическите фактори, но и геополитическото въздействие, смята още Милена Виденова: "Реално в момента обезценката на лирата не е толкова заради разхлабена монетарна политика, а по-скоро заради напрежение във взаимоотношенията между САЩ и Турция и налагането на различни търговски санкции, които в по-дългосрочен аспект е трудно да се предвидят как точно биха се развили".

Факт е, че интервенцията на турската Централна банка вече дава резултат, допълни експертът.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна