Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: Мария Пеева

През последното тримесечие се отчита спад при бързите кредити, информира Монитор. Това се случва за първи път от три години насам. Намаляват и необслужваните кредити на домакинствата.

Сравнение между шест съседни държави показва, че у нас и в Гърция,  храните и услугите са най-скъпи. Това съобщава 24 часа като водеща тема на броя. Най-евтино се живее в Македония, посочва изданието. 

380 лева за тон жито, пише Земя. Добрата реколта от царевица и слънчоглед повишава доходите на фермерите това лято. Въпреки слабите добиви при пшеницата заради проливните дъждове, 2018-та ще бъде по-доходоносна за земеделците ни в сравнение с миналата година, показва анкета на специализиран интернет сайт.

"Утвърдиха новите програми по литература за единайсети и дванайсети клас", съобщава Труд. 

Задължителните тестове по предмета за първи път ще са подредени в девет теми. Стандарт допълва, че най-големите ученици ще изучават по литература произведенията на Йордан Радичков и Станислав Стратиев. В единайсети клас ще се изучава и откъсът от едноименния роман на Щастливеца "Бай Ганьо журналист". "В 11-ти клас ще се учи за купуването на гласове, а в 12-ти за тероризма", пише на първа страница Сега. Зрелостниците за първи път ще изучават стихотворението "Посвещение" на Петя Дубарова.

"Пак скандал в Слънчев бряг", пише Труд. Багери копаят посред бял ден. Нагъл концесионер се готви да строи върху дюните на защитената територия на централния плаж.

"Полските служби разследват далавера с български барут", пише Монитор. Местна държавна фирма го купувала от наша компания тройно по-скъпо. Фирмата-посредник е собственост на 79-годишен бивш офицер от София.

Прясно ремонтираните пътища се скапват само за година, пише Сега по повод честото прерязване на лентички при откриване на ремонтирани пътни отсечки. Животът на метър от прерязаните ленти е разруха, селата опустяват, работа няма, коментира изданието.

"Родители излизат на протест срещу Фандъкова", информира Дума от първа страница. Кметицата не приема критиките на родителска организация, определя ги като политически, пояснява вестникът.

На 10 септември родителите ще протестират пред Столичната община с искане за повече детски градини и обезщетения за неприетите деца.

Чрез споделяния във "Фейсбук", можем да организираме пътуване до Гърция само за 15 лева на човек, разказва Телеграф. Освен това, направлението на споделеното пътуване е както до нашето крайбрежие, така също и до Турция или Южна Италия.

Стандарт отбелязва пространно предстоящия на 18 август професионален празник на миньора. Представени са жени, работещи в миннодобивната индустрия у нас. Една от тях, преподавател в Минно-геоложкия университет, подчертава, че екологични проблеми има само в отдавна затворените мини.

24 часа също отделя място на празника и на работещите в минната промишленост. Проф. инж. Николай Вълканов заявява, в интервю за изданието, че цените на добиваните метали са поевтинели с 30 на сто, но заплатите на миньорите не са променени надолу, дори остават високи за страната ни.

Мая Нешева, генетик в Медицинския университет, казва, в интервю за Монитор "Имаме най-близки гени с унгарци и италианци". Славянският принос в генофонда на съвременните българи е малък процент. Проучване на ВУЗ-а показва, че траките имат западно-евразийски характер.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна