Eмисия новини
от 08.00 часа

Д-р Хасан Адемов: Проблемът с ТЕЛК-овете е базовият проблем

Законът за хората с увреждания – нови срещи, нови стратегии

Мая Стоицева: Законът за хората с увреждания ще трасира бъдещи промени за голямата реформа

| обновено на 17.08.18 в 09:16
Снимка: БГНЕС

Законът за хората с увреждания ще трасира бъдещи промени, за да се стигне до голямата реформа. Това заяви в предаването „Преди всички“ една от протестиращите майки на деца с увреждания Мая Стоицева преди днешната среща на майките с представители на изпълнителната власт в Министерския съвет.

„От социалното министерство направиха доста усилия. Въпросът е, че това, което липсва в Закона за хората с увреждания, са няколко основни задължителни промени, но те няма как да се случат само в този закон.  Това, което няма досега, е синхронизиран международен стандарт, методика за оценяване степента на увреждане в социалния контекст, не в медицинския какъвто е ТЕЛК-а, също условията на труд, разнообразната лична помощ със съответния механизъм. Всички тези неща са всъщност голямата реформа, към която ние се стремим“.

Стоицева посочи постигнатото до момента, но добави за какво ще настояват майките на днешната среща:

„Това, на което днес ще настояваме, е да направим една обща стратегия с помощта на премиера и вицепремиера за постигането на останалите неща, за да се стигне до обща добра политика за хората с увреждания. Ние ще говорим днес за това кои са необходимите условия за извършване на реформа в политиките за деца и възрастни с увреждания съобразно Конвенцията за правата на хората с увреждания. Това е основната посока. Имаме вече малки елементи – Законът за личната помощ, Законът за хората с увреждания, работи се по Закона за социалните услуги. Вчера приехме орган по уврежданията, който искаме да започне да функционира от 2020 г., но все още няма ясно виждане какво ще представлява“.

Стоицева беше категорична, че са против субсидирането от държавата на неправителствени организации. Според нея това дискредитира тяхната позиция в Националния съвет:

„Те получават пари от държавата, няма как да не защитават държавната политика и посока“.

Мая Стоицева посочи искането на майките тази представителност да бъде съобразена с конвенцията: „Да няма тези всички изисквания, както е на принципа на Националния съвет при децата. Там НПО-тата, които го оформят, нямат държавна субсидия, сменят се на ротационен принцип. Това е абсолютно възможно да стане и при нас и ние днес го предлагаме отново в становище“.

Майките продължават да искат оставките на председателя и зам.-председателя на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания.

„Усилията, които се направиха за 3 месеца, трябваше да се направят за 6 години и реформата можеше вече да е факт. Не започнахме от А и Б, а започнахме от Я и това е големият проблем – нещата се движат отзад напред“.

Председателят на социалната комисия в парламента д-р Хасан Адемов посочи от своя страна: „В известен смисъл се удовлетворяват исканията на по-голямата част от хората с увреждания, в това число и на майките на деца с увреждания“.  

Проблемът с ТЕЛК-овете е базовият проблем, смята той и обясни: „Преди да се реши проблемът с цялостната реформа в ТЕЛК, трудно може да се стигне до реализиране на всички останали политики, които са актуални и са предмет на дискусии повече от 3 месеца. Затова, за да може да бъде усетена подкрепата още в началото на годината от хората с увреждания, е направен този компромис – тази подкрепа да бъде в зависимост от вида и степента на увреждането, а в последващ етап, в 6-месечен срок, да бъдат приети нормативни промени“.

Според Адемов са основателни исканията на майките, но революционните промени в системата трудно могат да бъдат реализирани в кратки срокове. Затова е важно, включително и на днешната среща, да бъде начертана пътна карта с конкретни срокове, отговорности и ангажименти, за да може принципите на Конвенцията за хората с увреждания да бъдат факт и в България.

„Повишеният емоционален градус между майките и представителите на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания надхвърли границите на нормалното. Но самият факт, че намериха сили да седнат на една маса и заедно с министерството да стигнат до компромисни решения е доказателство за това, че всички сме отговорни пред съдбата на хората с увреждания“, коментира още Адемов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

Още от

Преглед на българския печат

публикувано на 15.10.19 в 06:41