Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСК изпрати становище до Владислав Горанов за отчитане на продажбите чрез фискални устройства в търговските обекти

Снимка: БГНЕС

Българска стопанска камара - БСК, изпрати становище до министър Владислав Горанов във връзка с Наредбата за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства.

БСК счита, че предложените мерки ще доведат до необосновано повишаване на административната тежест и разходите на бизнеса и не кореспондират с целите, които си поставя МФ с проекта на НИД.

Съществува и обективна невъзможност за прилагане на изискванията на Наредбата в някои браншове.

По отношение на измененията в изискванията към производителите и разпространителите на софтуер за управление на продажби в търговски обекти, не подкрепяме предложения текст на чл. 52е, ал. 2, съгласно който, в случай че в резултат от извършена експертиза се установи несъответствие на функционалността на включен в публичния списък софтуер с изискванията на приложение № 29, НАП заличава софтуера от списъка и уведомява по електронен път всички лица, използващи софтуера и подали към НАП информация, да преустановят незабавно използването му в търговските обекти.

Обръщаме внимание и на лицата, които извършват продажби чрез електронен магазин. Понятията „електронен магазин“ и „дейност по продажби на стоки или услуги чрез електронен магазин“, нямат нормативна дефиниция.

От посочения текст става ясно, че всяко лице, което извършва продажби чрез електронен магазин следва да отговори на изискванията в чл. 52л и Приложение № 33.

Разпоредбата ще засегне широк кръг, включително и физически лица, които не са търговци, но използват платформи на електронни магазини за осъществяване на единични продажби. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна