Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асоциация "Родители": Има липса на интересна за децата среда

ДАЗД ще направи анализ за най-честите злополуки с деца

Снимка: Радио Видин

Има липса на интересна за децата среда, заяви в предаването „Преди всички“ Яна Алексиева – изпълнителен директор на Асоциация „Родители“.
 

„По време на ваканциите за децата няма достатъчно места, в които те да могат да развиват своите хобита, да спортуват, да се забавляват и каквито и да било места, които да са насочени към младите хора и когато те не са засипани от учебен материал, да имат какво да правят“.

Според нея трябва да се отделя повече време в разговори между родителите и децата: „Да се говори на конкретни теми – за спазване на правила, за вечерен час, за това как и какво да правим, когато сме на рискови места, за това, че са деца и в същото време порастват и ние го осъзнаваме. Това е една голяма необходимост от ежедневен разговор и градене на доверие“.

Алексиева постави и въпроса какво децата научават в училище и как ежедневно училището и семейството си партнират и успяват да вървят в една посока: „Не градим само академични знания, а градим точно тези умения в едно дете – да се справя и да е достатъчно уверено в себе си, за да може, когато е в тази тийнейджърска възраст, да каже „не“.

Даниела Черийска – експерт от Държавната агенция за закрила на детето, се съгласи с мнението на Яна Алексиева. Според нея децата трябва да бъдат възпитавания и обучавани за това да се пазят и това трябва да започне още от детската градина.

„ДАЗД сигнализира различните институции за опасности, да се предприемат различни действия по време на лятото. Всяка година се изпращат писма към Сдружението на общините – да се предприемат различни видове превенции, като например да се обезопасят водоеми или градинки, да има предупредителни табели. Съвместно с МОН и Министерство на младежта и спорта се правят различни видове инициативи, които касаят безопасността на децата. Апелирам към всички, че ние трябва да пазим нашите деца“.

Според нея трябва да се вземе мнението на децата за това как те виждат своята безопасност. ДАЗД ще направи това, както и анализ за най-честите злополуки с деца и коя е най-голямата опасност пред тях.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени