Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новите находки от Перперикон разказват истории от 13 - 14 век

Днес пред журналисти ще бъдат представени най-новите находки от разкопките на Перперикон от екипа на проф. Николай Овчаров. Изминаха 19 години от проучването на гигантския скален град с неговата 7-8-хилядигодишна история.

Три месеца вече текат разкопките на южната част на Перперикон, където преди 3 години излезе най-голямата раннохристиянска базилика в Родопите. В момента проучваме голям квартал, който е съществувал и през раннохристиянската епоха (V - VІ в.), и през Средновековието (ХІІІ - ХІV в.), посочи проф. Николай Овчаров. 

Находките, които ще бъдат показани, са точно от по-късния период - бронзови кръстове и накити. Много сме говорили за старата история на Перперикон, но тази, която има пряка връзка с историята на Българската държава, е малко позната. След месец ще покажем един цялостно проучен средновековен квартал. Това е епохата, когато България и Византия водят войни за Перперикон, обясни професорът.

Пред завършване сме на книгата за скалния град. Аз самият завършвам частта за двореца светилище - един колосален обект, изсечен в скалите, грандиозен ансамбъл с 15 помещения само на долния етаж и близо 1000 кв. м площ. Това е гигантска конструкция, с тронна зала и светилище, което се предполага, че е прорицалището на тракийския Дионис, за който се говори, че е получил предсказания и самият Александър Велики, посочи проф. Овчаров. 

За тези 19 години има и доста забравени документи, много неща се изприказваха, много сме атакувани от историци и траколози и за Перперикон, и за светилището на Орфей при Татул, но аз винаги съм се водил от траколозите. За Татул съм се водил от изследването на бащата на тракологията проф. Фол, който в своята книга за мегалитите казва, че това е идеалното място за светилището на Орфей. 

Така е и с Перперикон - от години лансирам идеята, че това е тракийски царски дворец, в северозападния ъгъл на който се е помещавало прорицалището. А още през 2000 г., на съвсем ранен етап от проучването, проф. Александър Фол изказа предположението, че точно там е царският дворец с прорицалището на Дионис, където са се правили предсказания като в древната Пития, припомни проф. Овчаров. 

България наистина има уникален паметник, който няма аналог в целия свят, подчерта археологът. 

Цялото интервю на Галя Митева с проф. Николай Овчаров е в прикачения файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна