Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Харманли: В града за първи път се появява проблем с уран във водата

КЕВР: Започна проверка на водата в Харманли

| обновено на 17.08.18 в 12:59

Комисията за енергийно и водно регулиране започва проверка, за да установи причините за това във водата на Харманли и още три села да има завишени количества уран и повишена алфа-активност, съобщава регулаторът.

Оттам са поискали от изпълнителния директор на "ВиК Хасково" в 7-дневен срок да им представи информация за проблема, както и за начина, по който дружеството е информирало потребителите за тях, и какви мерки дружеството е предприело и планира да извърши.

По-рано стана ясно, че полицията и прокуратурата също са започнали проверка по случая. Днес с бутилирана вода бяха снабдени всички детски и социални заведения в града, както и три села на общината.

В Харманли и селата Остър камък, Бисер и Надежден водата е забранена за пиене и готвене заради завишени стойности на уран и алфа-активност. В предаването „Преди всички“ кметът на Харманли Мария Киркова каза, че в града са разположени 4 водоноски на различни места.

„Към момента не съм уведомена от РЗИ или ВиК да има проблем в други населени места в общината. Там, където имаше проблем – кладенецът, който даваше отклонения, от два дни е изключен от системата“, посочи Киркова.

Тя е получила уверението на директора на РЗИ - Хасково Соня Димитрова, че това не е опасно за здравето на хората. След като има отклонения обаче, сме длъжни да вземем мерки, каза кметът на Харманли. По думите ѝ, за самото изследване за водата ще е необходимо почти един месец:

„Има предписание да се изчистят водоемите и съответно системата на града. След това пак ще се вземат проби. Колкото е необходимо, важното е, че хората да се съобразяват с това“.

Киркова отбеляза, че в Харманли за първи път се появява проблем с уран във водата.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна