Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стабилизация на излишъка по текущата сметка на еврозоната през юни на ниво от 24 млрд. евро

Излишъкът по текущата сметка на еврозоната стабилизира през юни на нивото от предходния месец благодарение най-вече на позитивния баланс при търговията със стоки, показват данни на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Положителният платежен баланс на сезонно коригирана база остана през юни на нивото от май в размер на 24 млрд. евро и малко под излишък за 25 млрд. евро точно преди година.

Балансът по текущата сметка е важно мерило за международната финансова позиция на европейската икономика, като измерва експортните и импортните потоци на стоки и услуги, нетните доходи от чужбина и нетните текущи трансфери, определяйки грубо разликата между местните спестявания и инвестиции. Позитивен баланс означава, че еврозоната е нетен кредитор на останалия свят, докато отрицателен баланс по текущата сметка означава, че регионът е нетен кредитополучател.

Излишъкът при търговията със стоки се повиши през юни до 23,0 млрд. евро от 22,0 млрд. евро месец по-рано, докато излишъкът в сферата на услугите стабилизира на ниво от 9 млрд. евро. Същевременно първичният доход в рамките на еврозоната възлезе на 6 млрд. евро спрямо 3 млрд. евро през месец май, а дефицитът по вторичния доход се разшири до 14,0 млрд. евро от 10,0 млрд. евро.

Сумарните данни за 12-те месеца до края на юни 2018 година показват, че излишъкът по текущата сметка в еврозоната е бил в размер на 406,0 млрд. евро, което представлява 3,6% от БВП на 19-те страни - членки, спрямо излишък за 352,0 млрд. евро, или 3,2% от БВП за същия период година по-рано. Това повишаване на излишък по текущата сметка може да даде допълнителен повод за критики от страна на президента на САЩ  Доналд Тръмп, който неведнъж обвини водещата европейска икономика в лицето на Германия за нейния раздут търговски излишък.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна