Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вучич: Наша първа цел в преговорите с Прищина са запазването на мира и стабилността

Сръбският президент обяви, че на 9-и септември ще посети Косово за разговори с Хашим Тачи

Александър Вучич
Снимка: БГНЕС

"Наричаме я административна линия, тъй като не я признаваме, но граница между Косово и Сърбия съществува". Това заяви сръбският президент Александър Вучич пред държавната телевизия РТС и обяви, че на 9-и септември ще посети Косово за разговори с президента Хашим Тачи.

Залогът в отношенията между двете страни е членството в Европейския съюз. Брюксел няма да приеме Сърбия с нерешен граничен конфликт, а Косово няма дори да получи статут на страна – кандидатка, докато не бъде признато от всички страни в Евросъюза. На този фон още преди пет години започнаха преговори между двете страни с посредничеството на ЕС за нормализиране на отношенията, но без видим успех. Надеждите са това да се промени през септември, когато предстои нов кръг преговори.

"Време е да бъдем мъдри и да мислим за бъдещето", каза Вучич.

"Наша първа цел в преговорите с Прищина са запазването на мира и стабилността. На второ място трябва да защитим държавните си интереси, включително териториалните. Третата и най-трудна цел е да защитим правата и сигурността на нашите хора, на сърбите в Косово", заяви сръбският президент и посочи, че ситуацията е трудна. 

"При такива условия ще се борим да получим всичко, което можем за нашата страна. Нека хората да не се страхуват – говори се, че ще подписваме някакви тайни споразумения. Това не е така", категоричен е Вучич.

Сръбският президент призна съществуването на граница между Сърбия и Косово, макар официално в Сърбия тя да се нарича "административна линия".

"Имаме определена от западните сили територия и фактически съществуваща територия, което е против нашата воля. През 2011 г. беше създадена границата при Ярина. През 2011 г. беше установена граница, която разделя сърби от сърби", допълни Александър Вучич.

"Двете страни сами ще определят темите на разговорите“ – така говорител на Европейската комисия отговори на журналистически въпрос, дали на преговорите през септември ще се обсъжда промяна на границата между Косово и Сърбия.

По-рано президентът на Косово Хашим Тачи предложи размяна на територии. В интервю за "Ройтерс" той заяви, че ако части от Сърбия, населени предимно с етнически албанци, бъдат присъединени към Косово, това ще сложи край на непрекъснатото напрежение между Прищина и Белград.

"Споразумението между Косово и Сърбия, което според мен ще сключим тази година, ще бъде историческо и всеобхватно. Споразумение, което ще доведе до членството на Косово в ООН", смята косовският президент.

През последните месеци някои сръбски медии и политици също говорят за преначертаване на границата, но с идея да бъдат прехвърлени към Сърбия части от Северно Косово, населени предимно със сърби. В замяна на властите в Прищина можело да бъде предадена част от Южна Сърбия с албанско мнозинство.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна