Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бисер Петков: До понеделник ще бъде готов законопроектът за хората с увреждания

Снимка: Архив / Снимка: БГНЕС

Майки на деца с увреждания се срещнаха с вицепремиера Томислав Дончев. Заедно със социалния минситър Бисер Петков и омбудсмана Мая Манолова са били обсъдени темите по исканите от майките законодателни промени. 
Преди началото на заседанието от националнопредставителните организации на хората с увреждания обявиха, че през септември може да излязат на протест ако правителството се съобразява само с исканията на протестиращите майки. След срещата социалният министър Бисер Петков каза, че до понеделник трябва да имаме нов законопроект за промените в Закона за хората с увреждания. Вицепремиерът Томислав Дончев пък е обещал съдействие за формиране на точния статут на специализирания орган за хората с увреждания, който е предвидено да бъде създаден от 2020 година. Коментирани са въпроси с финансиране на национално представените организации и критериите са представителност, на които те трябва да отговарят:

"Продължаваме интензивната работа. Наистина тръгнахме с желание да направим много съществени реформи".

Бисер Петков каза, че държавната помощ за организациите на хора с увреждания да бъде в две направления -  субсидиране на представителни организации на база на ясни критерии. А друга част от финансовата подкрепа да бъде на проектен принцип. По думите на Мая Стоицева, която е от майките на дете с увреждане каза:

"Ще изпратим днес становище. Все още не сме постигнали съгласие. Надяваме се, че на общественото обсъждане и след това, когато се работи върху Закона за хората с увреждания, нещата, които сме предложили, ще останат вътре."

В същото време Веска Събева от национално представителните организации на хората с увреждания каза, че от септември ще има протести, ако има нов закон само за една група хора:

"Няма да продължим да работим по диктата на протестиращите майки и г-жа Манолова и септември месец ще предприемем всички законови действия, включително и протестни действия". 

Омбудсманът Мая Манолова припомни, че промените в законите за хората с увреждания трябва да отразяват нуждата на тази група. Например фирмите за медицинските изделия да не се облагодетелстват на гърба на хората с увреждания. Според договорката -  от януари догодина помощните средства и медицинските изделия ще се поемат от Министерството на здравеопазването. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна