Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма превишение в показателите за замърсяване на въздуха в Бургас

Отклонения се регистрират само при фините прахови частици

Граждански протест в Бургас срещу лошото качество на въздуха в града - март, 2018
Снимка: БГНЕС

Няма много незаконни сметища в региона на Бургас. Това каза Тонка Атанасова – ръководител на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Бургас в предаването "Хоризонт за вас". Тя допълни, че незаконните сметища са ангажимент на общините, но когато РИОСВ бъде информирана за такъв проблем, се издава предписание и ако то не бъде изпълнено в срок, съответната община бива глобена. Сред санкционираните общини са Сунгурларе, Поморие и Айтос. 

В рамките на годината в Бургас не се регистрира превишение на нито един от показателите за качеството на атмосферния въздух. Единствено по показател фини прахови частици се отчита превишение на стойностите.

Общинският съветник в Бургас Георги Дражев изрази опасения, че не е извършена оценка на въздействието върху околната среда по повод разширяването на дейността на  фирма, която, по думите му, "е един от основните замърсители и срещу който има изключително голям обществен натиск". Според Атанасова в случая се касае за увеличаване на производството, а не за нови източници на замърсяване. Тя допълни, че съдът е одобрил като законосъобразно решението на РИОСВ да не се извършва ОВОС. Тонка Атанасова поясни още, че за една година са взети 144 проби от района на завода на фирмата.

Георги Дражев критикува общината, че често подвижната лаборатория, отчитаща замърсяването на въздуха, е ситуирана в най-чисти места – например около морето и в Морската градина и няма непрекъснат мониторинг върху основните замърсители.

Повече информация по темата чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна