Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел не очаква особени резултати от срещата с Путин

Ангела Меркел направи коментара на пресконференция след среща в Берлин с черногорския премиер Душко Маркович.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Диалогът с Русия е важен за търсене на решения по световните кризи, но утрешната среща с президента на Руската федерация Владимир Путин едва ли веднага ще донесе конкретни резултати, заяви германският канцлер Ангела Меркел, предаде БГНЕС.

„Това е работна среща, от нея не трябва да се чакат особени резултати“, каза Меркел след срещата си в Берлин с черногорския премиер Душко Маркович.

„Предвид обаче големия брой проблеми, с които се занимаваме - от Украйна до Сирия и до въпроса за сътрудничество в областта на икономиката, би било оправдано да сме в постоянен диалог“, добави канцлерката.

Срещата на Меркел и Путин е планирана за утре привечер в резиденция на германското правителство край Берлин

Двамата лидери ще направят кратки изявления предварително, но не планират пресконференция, казаха представители на германските власти, предаде БТА.

Говорителят на правителството Щефен Зайберт заяви, че темите ще включват гражданската война в Сирия, конфликта в Украйна и енергийни въпроси.

Путин е изправен пред възможността за налагане на още американски санкции срещу Русия и има интерес да смекчи или да предотврати всякаква европейска подкрепа за тях, отбелязва АП.

И двете страни искат да постигнат напредък с газопровода „Северен поток-2“ - критикуван остро от президента на САЩ Доналд Тръмп, че е инструмент за руски контрол над Германия.

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че на срещата ще бъде обсъдена „реализацията на крупни съвместни търговски проекти“ и заплахите срещу тези планове, идващи от трети страни.

Путин и Меркел ще обсъдят и възможността за оказване на съвместна помощ на изпитващата икономически трудности Турция, каза още Песков, цитиран от ТАСС.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна