Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белград закрива сръбско-руски лагер за военно обучение на младежи

В „Патриотичния младежки лагер" в планината Златибор от началото на август се обучаваха 30-ина младежи на възраст от 14 до 23 години.

Сръбските власти в петък наредиха затварянето на спорния „патриотичен младежки лагер“, където тийнейджъри с реплики на оръжия и облечени във военни униформи преминаваха военно обучение, предаде БГНЕС.

Вътрешният министър на Сърбия заяви пред репортери, че е разпоредил затварянето на лагера, ръководен от сръбски и руски ветерани, ден преди да бъде приключи дейността на обекта в отговор на обществено възмущение, съобщи АФП.

„Наредихме разрушаването на този лагер заради възможната експлоатация на децата и реакцията, която предизвика той сред обществото“, каза Небойша Стефанович.

От началото на август около 30 момчета и момичета, на възраст между 14 и 23 години бяха на „Патриотичния младежки лагер" в Златибор, планина на 200 километра южно от Белград.

Лагерът, за който организаторите казват, се фокусира върху уменията за оцеляване, се ръководи от ветерани от Сърбия и Русия.

Миналия април около 30 деца от Сърбия пътуваха до Русия за подобно обучение.

Местните информации за тазгодишния лагер на сръбска земя предизвикаха критики от страна на правозащитни групи и опозиционни партии.

Желко Вукелич, сръбски ветеран от конфликтите в бивша Югославия и един от организаторите на лагера, разкритикува внезапното закриване.

„Лагерът бе организиран като други, които съществуват от години в Русия и подпомагат засилването на патриотичните чувства“ сред децата, каза той пред пресата. Той допълни, че репликите на оръжия, с които се обучават младежите, нямат връзка с огнестрелните оръжия.

“Ние, като ветерани от войната, просто искаме нашите деца да са готови, ако днес - утре не дай Боже някой ни нападне, да се защитават“, предаде думите му B92. Той настоя подобна подготовка да бъде организирана в Сърбия следващата година, защото „патриотизмът няма никаква цена“.

Русия и Сърбия са съюзници в момента.

Белград отказа да се присъедини към западните санкции срещу Кремъл, докато Москва подкрепя Сърбия в отричане на независимостта на Косово, бивша южна провинция, която се отдели след бомбената кампания на НАТО през 1999 г.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени