Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Агенцията за проучване на река Дунав получи нов кораб

Снимка: Радио ВИДИН

Корабът "Осъм", който от днес е собственост на Изпълнителната агенция за проучване и поддържане на река Дунав, акостира в Русе след първото си плаване по реката от корабостроителницата във Варна. Това е третият плавателен съд, построен специално за нуждите на Дунавската агенция

Корабът Осъм, както ще бъде вписа в регистрите, е построен от Варненската корабостроителница делфин и е проектиран и финансиран по Механизма за свързване на Европа. Стойността му е 6 милиона лева,, като от тях само милион и половина са осигурени от българската държава:

"Той може успешно да извършва измерванията и маркирането на корабоплавателния път. Това е третият кораб, който посрещаме в град Русе и очакваме да тръгнат обществените поръчки за драгиращо оборудване, така че  всичко предстои", каза капитан Павлин Цонев - директор на Изпълнителната агенция за проучване и поддържане на река Дунав. 

Той уточни, че обозначаването на фарватера е важно за безпроблемното корабоплаване и предотвратяването на засядането на плавателни съдове в плитчини по реката.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна