Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

43 са вече жертвите на падналия мост в Генуа

Концесионерът "Аутостраде пер л'Италия" ще построи нов мост за 8 месеца

| обновено на 18.08.18 в 19:48
Снимка: БГНЕС

Днес в Италия е ден на национален траур в памет на жертвите от моста "Моранди" в Генуа. Броят на загиналите нарасна на 43. Тази нощ под железобетонните развалини бяха намерени телата на още трима души - семейство с момиченце. Трябвало е да вземат ферибота от Генуа, за да отидат във ваканция на остров Сардиния. 36-годишен румънец, тежко пострадал по време на инцидента, почина в болницата "Сан Мартино", а тялото на млад италианец бе извадено при разчистването на руините на моста. 

Концесионерът „Аутостраде пер л'Италия” открива фонд за нуждите на евакуираните,  ще бъде построен нов мост в рамките на 8 месеца. Концесионерът  отхвърли призивите от правителството за оставки на изпълнителния си директор Джовани Кастелучи. От "Аутостраде пер л'Италия" отново отхвърлиха обвиненията, че не са поддържали съоръжението.

Кастелучи обяви, че от понеделник половин милиард евро на компанията ще бъдат на разположение за изграждането на нов стоманен мост. На градските власти ще бъдат "милиони евро" за подпомагане на близките на жертвите и "десетки милиони" за настаняване на стотиците местни жители, които бяха евакуирани от домовете си в близост до моста.

Траурната церемония днес извърши кардиналът на Генуа - Анджело Баняско:

"Рухването на моста Моранди над река Полчевера отвори рана в сърцето на Генуа. Тази рана е дълбока. Тя идва от безкрайната болка за онези, които загубиха живота си, за пострадалите, за изчезналите и за техните близки".

Още от сутринта жители на града и хора от цяла Италия, както и чуждестранни туристи отдават почит към загиналите. На държавно погребение се съгласиха само 19 от семействата, останалите вече проведоха церемониите вчера в тесен кръг. 

На погребението присъстваха хиляди хора, защото Генуа е многонационален град, а сред жертвите има освен италианци и чуждестранни граждани. Присъстващите аплаудираха президента на страната Серджо Матарела и правителството. След погребението, видимо развълнуван президентът Матарела: 

"Тази трагедия засяга много хора и цялата ни страна. Тя е недопустима. Имаме три важни ангажимента - съпричастност към близките на загиналите, към ранените и евакуираните, разследване на инцидента  и създване на сигурност по нашите пътища не само в Генуа, но и в цялата страна." 

Президентът на Италия, членове на правителството и футболисти от двата най-големи футболни клуба в Генуа бяха посрещнати с аплодисменти по време на провеждащата се траурна церемония с държавни почести за жертвите на рухналия мост Моранди, в деня на национален траур. Заради траура италианската футболна лига отложи мачовете, насрочени за уикенда.

В префектурата на Генуа, правителството ще проведе отново извънредно заседание относно създалите се  проблеми в града след срутването на моста „Моранди”. Пресконференция ще даде от своя страна концесионерът на магистралата А 10 „Аутостраде пер Италиа”, срещу когото властите започват  процедурата по отмяна на концесията. Прокуратурата води засега разследването си срещу неизвестни извършители - за причиняване на смърт на повече от един човек, създаване на бедствена ситуация и престъпление за посегателство сигурността на транспорта. 

Същевременно продължава евакуацията на хората, чиито домове се намират под опасния мост. Прокуратурата води засега разследването си срещу неизвестни извършители - за причиняване на смърт на повече от един човек, създаване на бедствена ситуация и престъпление за посегателство сигурността на транспорта. След първоначалните огледи на експерти се предполага, че причина за трагедията са тирантите на централния пилон, които не са издържали на натоварения трафик. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна