Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган: Анкара няма да сменя курса си заради икономически натиск отвън

Реджеп Тайип Ердоган беше преизбран единодушно за лидер на Партията на справедливостта и развитието

| обновено на 18.08.18 в 17:49
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган беше преизбран единодушно за лидер на Партията на справедливостта и развитието на 6-ия конгрес на партията, съобщи турският телевизионен канал НТВ. Ердоган, който беше единствен кандидат за поста, беше избран за шести път за лидер на Партията с 1380 гласа. Днешният конгрес е първият след влизането в сила на новата президентска система на управление след изборите на 24 юни.

При започването на конгреса Ердоган заяви, че Анкара няма да сменя курса си заради икономически натиск отвън:

"Противниците на Турция използват против нас икономически натиск. Не са успели и няма да успеят да сломят Турция. Днес някои хора се опитват да ни сплашват чрез икономика, чрез лихвени проценти, валутен курс, инвестиции и инфлация. Ние им казваме: "Ние виждаме вашите игри и ви отправяме предизвикателство", заяви турският президент.

Миналата седмица американският президент Доналд Тръмп даде зелена светлина за двойно увеличаване на митата за стомана и алуминий за Турция. В отговор Ердоган обяви бойкот на американската електроника и увеличи митата за редица американски стоки. Напрежението между Анкара и Вашингтон беше предизвикано от отказа на турската страна да освободи задържания от нея американски пастор Андрю Брънсън. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна