Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До септември 2019-а цялата гробница „Малтепе“ край пловдивското село Маноле ще бъде разкрита

Правителството ще осигури финансиране за тракийската могила

Снимка: БГНЕС

До септември следващата година цялата гробница „Малтепе“ край пловдивското село Маноле ще бъде разкрита. Подкрепа за разработването на уникалния археологически обект заявиха при посещението си там премиерът  Бойко Борисов и министърът на културата Боил Банов. Правителството ще осигури финансиране за цялостното разкриване и консервиране на тракийската могила. Археологът доц. Костадин Кисьов показа откритото и сподели най-смелите си очаквания. 

Гробницата "Малтепе" ще бъде сензационно научно откритие от световен мащаб. По думите на доц. Костадин Кисьов тя дори само с височината си е уникална:

"Най-високата гробница в България е Поморийската - 5,50 метра. Най-висока се води гробницата в Микена - 14 м. Други подобни гробници в Рим и Палмир са по 6-7 метра. Нямаме гробна сграда, която да е 20 метра висока, със статуя горе".

Изследването досега датира обекта от 3 век, но с разкопаването в дълбочина той може да се окаже и доста по-стар:

"Или това е гробницата на римския император, или ако се окаже, че гробницата, защото има и такъв вариант, тя да е строена по-рано - в края на 1-2 век, тогава вече можем да разсъждаваме и да мислим, че тук е погребан някой от последните тракийски владетели". 

При посещението си на "Малтепе" премиерът се ангажира държавния бюджет да подпомогне археологическото проучване, което досега се прави със средства на община Пловдив:

"В момента има и пари, и желание, и подкрепа и считам, че имаме шанса това да е нещо уникално не само за Пловдив, за България, но и за света".

На първо време откриването на цялата конструкция ще изиска извозването на 89 хиляди кубика пръст от могилата.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени