Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маас: Ако Минските споразумения бъдат изпълнени, ще може да се обсъжда и въпросът за отмяна на санкциите срещу Русия

Снимка: БГНЕС

Германските власти възнамеряват да придадат нова динамика на Минския процес по уреждане на кризата в Източна Украйна, а ако Минските споразумения бъдат изпълнени, ще може да се обсъжда и въпросът за отмяна на санкциите срещу Русия. Това заявява германският външен министър Хайко Маас в интервю за вестник "Велт ам Зонтаг". 

Маас подчертва, че правителството на Германия не отстъпва от позицията си за Крим и не смята да го признава за руски, защото това би било покана и към други да нарушават международното право. "Затова решението на ЕС, прието преди лятната пауза, за продължаване на санкциите срещу Русия, беше правилно", казва Маас, като подчертава, че то беше взето единодушно. 

Министърът отбеляза също, че като цяло се отнася критично към външната политика на Москва. "В настоящия момент имам чувството, че Москва съзнателно иска да използва вакуума в международната политика, който оставя след себе си Белият дом", добавя германският външен министър. 

Конфликтът в Сирия, ситуацията в Украйна и енергийни въпроси са темите, които се очаква да обсъдят по-късно тази вечер в Берлин канцлерът Ангела Меркел и руският президент Владимир Путин.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени