Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италиански министър очаква удвоен икономически растеж догодина

министър Паоло Савона (в средата)
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Италианското правителство може да удвои икономическия растеж догодина с помощта на значителни инвестиции от частния сектор, заяви министърът по европейските въпроси Паоло Савона, цитиран от агенция Ройтерс.
По-рано този месец министърът на икономиката Джовани Триа прогнозира ръст за 2019 г. от 1 или малко повече от 1 процент.
Според Савона брутният вътрешен продукт може да нарасне с 2 на сто, благодарение на плановете на "Ени", "Терна" и още няколко големи италиански компании да инвестират в производството 34 милиарда евро. Това би трябвало да облекчи рекордния публичен дълг и да позволи на правителството да изпълни обещанията си за по-ниски данъци и гарантиран доход за бедните.
При съставянето на новия италиански кабинет тази пролет Паоло Савона бе фаворит за икономическия ресор, но кандидатурата му бе отхвърлена от президента Серджо Матарела заради откритите критики на Савона срещу еврото и фискалните правила на ЕС. Затова в крайна сметка министерството на икономиката бе заето от Джовани Триа.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна