Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 350 са жертвите на наводнението в Индия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Расте броят на жертвите на опустошителното наводнение в Индия. Само за десет дни в придошлите води и последвалите свлачища в южния щат Керала загинаха над 350 души.

Придошлите води оставиха стотици хиляди хора без покрив, а много от тях остават блокирани в домовете си в очакване на спасение, намерили убежище по покривите или качени на дървета. Предполага се, че само в град Ченганур на река Памба, около 5 хиляди души още са в плен на водния капан.

В ход е мащабна спасителна операция с участието на стотици военнослужещи, над 30 хеликоптера и 20 самолета, както и стотина корабчета.
"На много места има хора, които са заклещени в къщите си. Надявам се, че ще получат помощ много скоро. Не можехме да останем повече там и съм много благодарен на хората, които ни изведоха", разказа един от спасените по въздух индийци.

Осигурен е подслон в близо 2 хиляди лагера, в които са евакуирани над 725 хиляди души. Там доброволци и членове на хуманитарни организации доставят за пострадалите пакети с храна, лекарства и дрехи, дарени от хора от Мумбай.
"Тук сме обединени от каузата! Дойдохме, за да положим заедно усилия и да помогнем на братята и сестрите си в нужда. Дори и с малко, но трябва да се опитаме да направим възможно най-доброто за бедстващите заради наводнението в Керала!".

Властите в страната обявиха, че ще отпуснат за щата Керала извънредна финансова помощ от 72 милиона долара за справяне с бедствието.

Близо 700 са жертвите в цялата страна от началото на т.нар. Сезон на мусоните, започнал на 25 май, придружен от поройни дъждове, наводнения и свлачища.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна