Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Членове на семейства, разделени от Корейската война, ще се срещнат днес във Северна Корея

Снимка: БТА

Членове на семейства, разделени от Корейската война, ще се срещнат тази сутрин в Кимгансан - планински курорт в Диамантената планина на Северна Корея, недалеч от демилитаризираната зона, предаде Ройтерс.

Участие във фамилната среща ще вземат около 250 души от Южна и Северна Корея, повечето от които са на възрастта над 80 години.

Общо около 57 хиляди южнокорейци имат роднини в северната част на полуострова. Сред тях е 91-годишната Лий. Тя ще се срещне със своя син, с когото е била разделена през 1950 г.

"Не съм сигурна, че ще го разпозная. Тогава той беше на три години, а сега е на 71 години. И той няма да ме познае. Много искам да го попитам как е протекъл животът му през тези години, дали е имал "нова" майка, или баща му го е отгледал сам".

Последната среща между разделени семейства се проведе през 2015 година. Споразумение за подновяване на този тип събирания беше постигнато по време на вътрешнокорейската среща на върха между южнокорейския президент Мун Дже-ин и севернокорейския лидер Ким Чен-ун.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!