Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джон Болтън и Нетаняху обсъдиха ядрената програма на Иран

Снимка: БТА

Президентският съветник Джон Болтън пристигна в Израел за среща с премиера Бенямин Нетаняху. Предварително не бяха известни темите на разговорите, но фокусът по време на тяхната вечеря в резиденцията на Нетаняху е бил върху Иран и Сирия. Двамата ще продължат разговорите и в понеделник.

"Очаквам с нетърпение да обсъдим с вас цяла гама от теми, но най-важното е как да продължим да отклоняваме агресията на Иран в региона и да направим така, че те никога да не разполагат с ядрени оръжия", каза преди срещата Нетаняху.

Според изявление, разпространено от кабинета на Нетаняху, Болтън е заявил "Очевидно имаме големи предизвикателства – за Израел, за Съединените щати и за целия свят. Иранската програма за ядрено оръжие, програмите за балистични ракети са основните теми за разговори. Затова имам удоволствието да бъда тук и очаквам нашите дискусии”.

Това е първата визита на Болтън в Израел, откакто пое поста съветник по националната сигурност през април, въпреки че е бил в страната многократно при други обстоятелства. 

Той се слави като противник на иранската ядрена сделка, от която САЩ отстъпиха по-рано тази година. Болтън настоява за по-голям натиск върху Техеран, за да се гарантира, че ще бъде прекратена подкрепата му за тероризма и развитието на ядрените програми. Също така се смята за силен поддръжник на Израел. Според него има "злокачествено" влияние на Иран в региона и той твърдо подкрепя подновените американски санкции срещу Иран.

След краткото си посещение в Израел, Болтън трябва да пътува до Женева за разговори с руски представители, за да продължат темите от срещата на върха миналия месец между американския президент Доналд Тръмп и руския му колега Владимир Путин в Хелзинки. Болтън ще пътува и до Украйна за разговори там.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!