Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сайтове за медицински услуги по домовете работят без лиценз и контрол

Нелегалните здравни грижи в домашна среда - рискове и капани

Снимка: РАДИО ВИДИН

Съмнителен сайт в интернет рекламира обяви за медицински сестри, които предлагат извършване на медицински дейности по домовете срещу заплащане. За това предупреждават от пациентски организации „Заедно с теб“ и Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Оказва се, че във въпросната интернет платформа медицински сестри.com може да се регистрира всеки и да предлага услуги по домовете като медицинска сестра, акушер или рехабилитатор, стига да си плати за регистрацията. В отворено писмо до Здравното министерство от браншовата организация на професионалистите по здравни грижи настояват за спешна намеса и държавна регулация на този вид дейност.

Всеки може да се регистрира като медицинско лице без проверка на данни

Потенциалните ползватели на услугата нямат никакви гаранции каква "сестра" ще влезе в дома им, защото сайтът не изисква удостоверяване на професионална компетентност. Така се случва и с гражданин, поискал да ползва услугата, но след като бил разочарован, сигнализирал пациентската организация „Заедно с теб“, разказва председателят й Пенка Георгиева в предаването "Преди всички":

„Първата медицинска сестра, с която той се е свързал, не е пристигнала изобщо. Втората медицинска сестра била неопитна и му надупчила вените. Не е могла да направи венозното вливане.“

Ръководството на „Заедно с теб“ решава също да се регистрира и успява, въпреки че Пенка Георгиева няма медицинско образование: „Не ми поискаха диплома, пожелаха ми успешна и спорна работа“, обяснява тя и допълва, че на сайта могат да се открият неграмотно написани обяви и такива без снимки. 

Сайтът е анонимен, без телефон за обратна връзка и данни за собственика. "Къде са институциите, къде е министърът да защити качеството на медицинската услуга", пита Пенка Георгиева.

БЧК има разработен модел за здравно-социални услуги в домашна среда - държавата трябва да го официализира

Законът за здравето разписва интегрираните здравно-социални услуги като гледане в домашни условия на болни хора, извършване на медицинска дейност като рехабилитация или физиотерапия, но все още няма приета Наредба, която да регламентира кой и при какви обстоятелства може да извършва тази медицинска грижа, пояснява пред "Хоризонт" д-р Надежда Тодоровска, заместник-генерален директор на Българския червен кръст. Наредбата трябва да дойде от министерствата на здравеопазването ни на социалната политика. БЧК вече е разработил модела за домашна грижа и как да се извършва интегрираната грижа, включително и как да се остойностява този труд. "Държавата вече притежава целия инструментариум да регламентира докрай тази услуга - да има лицензиране на  тази услуга, а не просто да се предлага свободно, под най-различни форми", изтъкна Тодоровска.

"В момента ние имаме болници и лични лекари и един сериозен луфт по средата, който не може да бъде запълнен, ако я няма тази здравно-социална услуга в домашна среда", коментира д-р Тодоровска. Във Врачанско в четири общини този модел работи и осигурява грижа на близо 400 възрастни хора. Надежда Тодоровска е категорична, че този модел е не само финансово изгоден за потребителя и за държавата, но и хуманен, защото човек си остава по-дълго време в домашна среда и получава професионална грижа от специално подготвени и дообучени за тази цел медицински сестри. 

Надежда Тодоровска допълни, че при липсата на регистрация и контрол и сега много възрастни хора биват обгрижвани неформално от медицински сестри по домовете, но не са защитени срещу недобросъвестно изпълнение на ангажиментите на медицинското лице. 

Липсата на регламентация създава предпоставки за злоупотреби

Според адвокатът по медицинско право Мария Петрова интегрираните здравно-социални услуги са регулирани в Закона за здравето "изключително повърхностно", а липсата на подзаконова уредба оставя празнина относно това кой, при какви условия и до каква степен може да ги упражнява. Нерегулирането на специфичната услуга в дома на пациентите създава предпоставки за спекулации, злоупотреби и нарушаване на правата на пациентите, категорична е адвокат Петрова.  

Различните гледни точки по темата чуйте от звуковите файлове.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени