Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Момчил Георгиев, УС на БНР: Не се нарушават творческите процеси, всичко се прави заради приемствеността в Детския радиохор

Родителите на деца от радиохора на БНР: Договорът на Венеция Караманова съдържа нелепици

Венеция Караманова
Снимка: БГНЕС

Детският радиохор на Българското национално радио излиза на протестен концерт, организиран от част от хористите и родителите им. Концертът ще се състои по обед. Като причина за протеста се посочва решението на медията да предостави на досегашния дългогодишен диригент на хора Венеция Караманова позицията почетен диригент, след проведен конкурс, спечелен от новия диригент Теодора Димитрова.

В предаването "Преди всички" Даниела Калайджиева, чието дете участва в хора вече шеста година, нарече това "почетна куха титла" и изрази съмненията на родителите, че новата позиция на Караманова не предполага реална работа с децата. "Влязохте с ботушите и разритахте нещо, което работеше перфектно. Това не е бъдещето на хора – да го унищожите с един административен акт. Това се получи. Има пълен хаос", каза емоционално тя.

"Хорът си има нов диригент. Старият диригент е поканен да участва в прехода между старото и новото време, което очаква хора. Подготвя се 60-годишнината. Не се нарушават творческите процеси", аргументира се от страна на БНР доц. Момчил Георгиев, член на Управителния съвет на Радиото.

Даниела Калайджиева"Искам да ви попитам като майка, като човек от гражданското общество (то може да е в будна кома, но когато засегнете децата ни, се събуждаме) – вие ли взехте това решение? Вие или кой? Не можете да ме убедите, че това е за благото на хора. По този начин го унищожавате. Унищожавате нещо, което е работило толкова хубаво вече 58 години", каза Калайджиева.

Тя обясни, че на 20-и юли, в средата на ваканцията и само месец преди творческия лагер на децата в Кранево, от кратко съобщение на сайта на БНР са научили, че Венеция Караманова, която работи с хора вече 40 години, е освободена от задължения и ангажименти към съставите на хора. "Можете да си представите каква тревога и какъв отзвук имаше това сред нас и сред децата. Всички бяха изключително разтревожени и за бъдещето на хора, и за непосредствено предстоящите ангажименти", сподели тя и определи "това скъсване на тяхната национална връзка с дългогодишния диригент" като съкрушително:

"Говорихме и със специалисти в областта на хоровото изкуство. Получи се и писмо от академик Емил Янев, който е доайенът на хоровото изкуство в България. И той каза, че такава рязка смяна на диригента, на ментора, на учителя, е пагубна за децата".

Според родителите, организиращи днешния протест, на Караманова се предлага договор, който за тях е "неприемлив, защото съдържа нелепици". "Ясно е – децата си искат диригента, а ние, родителите, искаме отговор на въпроса кой предизвика всичко", посочи тя. Даниела Калайджиева даде пример с предстоящия лагер в Кранево, където по думите ѝ на Венеция Караманова са делегирани задължения на "спасител и нощен пазач".

Момчил ГеоргиевМомчил Георгиев обясни, че всичко се прави "с оглед на приемствеността и с оглед да не се къса връзката с диригента Венеция Караманова, която има своите заслуги, своята емоционална и професионална връзка с децата". Той попита защо например в Чешкото радио може да има почетен диригент – тяхната 25-годишна ръководителка, а тук "това е нелепо".

В много от клаузите на договора, който е бил предложен на Венеция Караманова, няма творчески клаузи, категорични са родителите, които не виждат конструктивна причина промяната да се случи в средата на лятото. "Удобният момент беше, когато е минало известно време, когато двете диригентки работят заедно и това знание, тази система е предадена от едната на другата, децата са спокойни, на един концерт, както е нормално да се случи. Не е нормално децата да се разделят на 30-и юни с госпожа Караманова с обичайните писма за Кранево и инструкции, тя да им каже: "Ще се видим на Кранево" и един месец по-късно да научим - ние и децата, че вие сте я отстранили", обърна се Калайджиева към Момчил Георгиев.

Теодора Димитрова е работила епизодично с децата, тревожат се още родителите. Момчил Георгиев обаче бе категоричен, че се мисли за бъдещето на детския радиохор, а "не конкретно за един диригент или за няколко месеца":

"Госпожа Караманова е част от миналото на този хор. Точно това беше идеята - да има приемственост. Госпожа Теодора Димитрова също е част от миналото на този хор. Нека не подценяваме нейните професионални и човешки качества. Вие не сте против нея. Този плавен преход, който искаме да направим, включваше нейното участие чрез концерти на Кранево и мисля, че това беше съвсем цивилизован начин. Това, че може би госпожа Караманова е мислила, че ще бъде винаги "първа цигулка", това е вече нещо извън тази фактология. Идва момент, в който нещата просто трябва да се променят. Госпожа Димитрова е издържала конкурс, тя е на щат в радиото. Венеция Караманова не е възможно вече да поема такива отговорности, защото не е на щат."

Двете гледни точки чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна