Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата и ДАНС проверяват КФН заради застрахователната компания "Олимпик"

| обновено на 20.08.18 в 19:00
2
Сотир Цацаров
Снимка: БГНЕС

По разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров започва проверка на Комисията за финансов надзор заради прекратяването на дейността на българския клон на застрахователната компания „Олимпик“.

Проверката ще установява как Комисията е осъществявала държавния застрахователен надзор над дружеството, от фалита на което пострадаха над 200 000 души, и как е действал по отношение на конкретния застраховател ресорният ѝ заместник-председател и ръководител на управление „Застрахователен надзор“ – в случая – Ралица Агайн. 

Ще се проверява спазването на изискванията на закона за започване на дейността на клона на ЗК „Олимпик“ в България, изпълнението на правомощията от страна на надзорните органи по Кодекса за застраховането и Закона за Комисията за финансов надзор, както и упражняването на текущ надзор, включително след издадената забрана „Олимпик“ да сключва нови договори и да удължава срока на досегашните“, уточняват от прокуратурата, както и че определеният върховен прокурор е възложил проверката да се прави от ДАНС.

Междувременно неколцина протестиращи пред Комисията за финансов надзор поискаха ръководството ѝ да подаде оставка заради това, че не е упражнило надзор над фалиралото кипърско застрахователно дружество. Организаторите отдадоха слабото присъствие на търпимостта сред обществото и работния ден.

„Кипърският национален фонд би трябвало да ни плати обезщетение, когато обаче мине процедурата им по несъстоятелност, което може да се забави с месеци“, заявиха те.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени