Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова информационна система за учители

Снимка: ППМГ- Враца / архив

Подготвя се нова информационна система за учителите. Тя ще дава информация къде и по кои предмети има нужда от преподаватели, обяви министърът на образованието Красимир Вълчев.

"В информационната система ще се отразява и търсенето на педагози, както и къде учителите навършват пенсионна възраст", каза министър Вълчев и добави:

"По този начин прогнозираме търсенето на педагогически специалисти. В тази информационна система всеки, който завършва, ще може да види в кои общини, в кои училища се очаква недостиг на педагогически специалисти. Ние самите ще можем да правим по-точни анализи за недостига“.

Министърът на образованието обясни как ще се стимулират учителите да се регистрират в системата:

“Това е технически въпрос, който все още обсъждаме. Това може да бъде обвързано, както със заемането на педагогическа длъжност, така и със завършването на висшето образование“.

И тази година се очаква да се пенсионират около 4 500 учители. Традиционно най-голям е недостигът на преподаватели по физика, математика, химия, информатика и чужди езици. В момента се търсят около 4 хиляди учители, като до 15 септември тези места ще се заемат, сочи опитът от предишни години, каза министър Вълчев.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!