Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заплаха ли е Банско за алпийските ски курорти

Трайно в световния елит

Банско вече трайно се наложи в елита на зимните курорти в Европа, а и в света.

Признанието е както на международните браншови организации, така и на потребителските проучвания. Анализите сочат, че при топ стандартите, които Банско поддържа, цените за туристите са най-ниски в Европа.

Банско например има пълен комплект от отличията на международната Ски академия, чието седалище в Австрия. Тези награди са най-големите в зимния туризъм, те са аналог на филмовите "Оскар"-и.

Връчват се на бляскава по холивудски церемония в австрийския емблематичен ски-курорт Кицбюел. Всяка година за тях се борят повече от 200 елитни курорта, които са от всички континенти. А от 5-те издания от учредяването на отличията досега, на Банско бяха присъдени 5 приза.

Такъв пълен комплект от високите отличия имат само 9 курорта. Сред тях са Кицбюел; Вал Торенс във френските Алпи; Гармиш-Партенкирхен в Германия; Роза Хутор в Сочи, Русия; Лаакс и Трисил, съответно в Швейцария и Норвегия, американският  Диър Вали, шведският Оре.Снимка

Отличните условия за сноуборд и ски трайно наредиха Банско и сред домакините на световните първенства. Те досега са 7.  5 от тях са по ски и две последователни години - 2017 и 2018 - по сноуборд.

А зимни световни първенства в Банско ще има и през следващите 3 години до 2021-а. При решенията си и Ски академията, и Международната федерация вземат пред вид не само условията на пистите, но и какво предлага курортът. Преценява се достъпът, уличната инфраструктура, комфортът в хотелската база, услуги, обслужване, хранене.Снимка

И разбира се - възможности за отмора, като например СПА терапиите в Апартхотел Лъки Банско СПА & Релакс 5 звезди, сред които има и процедури, много популярни в Холивуд.

На този фон в края на 2017-а популярният британски „Телеграф“ публикува изследване на известен туристически сайт и един от водещите английски туроператори, в което Банско се сочи за най-евтиния в Европа семеен курорт. А в свой анализ "Дейли Мирър" поставя Банско 7-о място в света като изгодна ски-дестинация. Така Банско е на път да измести и най-популярните ски-курорти.

Какво предлага ски ваканцията в Банско

Банско е традиционен домакин са световни състезания и поддържа стандарти, които да отговарят на изискванията му. Курортът обаче всъщност е насочен към масовия туризъм.

Климатичните условия, плюс 400-те машини, които могат да покриват с изкуствен сняг всички трасета, позволяват зимния сезон да е от декември до края на месец май и дори до април.

Снимка

Наред с професионалните състезатели, тук могат да дойдат и начинаещи, и средно напреднали. За неопитните, които искат да се научат да карат ски или да се спускат със сноуборд, са пригодени близо една трета от 75-километровите трасета на ски комплекса. Осигурява им се всичко - от пълната екипировка под наем, до ски и сноуборд училища. Дори има и "детска градина" с обучение за най-малките.

Уроците може да са в определени часове през деня по желание на туристите, може да са полудневни или през целия ден, за седмица или две. Самото обучение може да е индивидуално и на групи, като групите може да са от двама до 6-8 човека. Обучението обхваща всичко от "А" до "Я" - за екипировката, положението на тялото, баланс, плъзгане, спиране, контрол на скоростта, завои.

Напредналите могат да се спускат по 45 на сто от пистите с  преплитане на трасета. 25 на сто от маршрутите са трудни, състезателни. Комплексът разполага с мрежа от модерни лифтове и влекове. Кабинковият лифт е 8 местен и по дължина е втори в България - 6233 м. Пътуването след чудесните гледки е 25 минути от Банско до Бъндеришката поляна. От седалковите лифтове два са с по 6 места, а 6 са с по 4.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна