Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел: Няма спешна необходимост от предлагане на финансова помощ на Турция

| обновено на 20.08.18 в 19:24
Ангела Меркел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Канцлерът Ангела Меркел не вижда спешна нужда Германия да отпуска финансова помощ на Турция, заяви председателят на ХДС Аннегрет Крамп-Каренбауер, цитирана от Ройтерс. А говорителят на правителството Щефен Зайберт отрече турският президент Реджеп Ердоган да е повдигал такъв въпрос в телефонния си разговор с Меркел миналата седмица.

Турската лира поевтиня леко днес - до ниво над 6,10 за щатски долар, след като късно в петък "Стандард & Пуърс" и "Фич" свалиха кредитния рейтинг на Турция. А в навечерието на Курбан байрама президентът Ердоган заяви, че страната е подложена икономически натиск от същите, които не са успели да я сринат с терористичен заговор:

“Няма разлика дали ще атакуват икономиката ни, или религията и знамето ни, целта е една и съща, да падне Турция и турския народ на колене и да бъдат заробени“, каза Ердоган. 

Посолството на Съединените щати в Анкара беше обстрелвано сутринта. Извършителят е бил в движещ се автомобил. Пострадали няма. Анадолската агенция съобщи преди малко, че във връзка с инцидента има един задържан и че в момента го разпитват. Президентският говорител Ибрахим Калън осъди атаката и я окачестви като опит за създаване на хаос.

---


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна