Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Единственото място за заверяване на здравната книжка в Плевенска област е РЗОК в Плевен

Ако живеете в малко село в Плевенска област и е необходимо да си продължите здравната книжка, единственото място за това в Плевенска област е Регионалната здравна каса в Плевен. Повечето пациенти, които трябва да успеят сами или с помощта на близките си, са болни и пенсионери. Излишно е да се обяснява какъв разход са 10 лева за пътуване на 300 лева пенсия. Преди време са можели да си спестят разходката до Плевен, разказват наши слушатели. Тогава в общинските болници услугата се е предлагала. После чиновник събирал книжките им веднъж седмично и ходел да ги заверява в Плевен, но от скоро вече се иска личното явяване. Пациентите от Плевенска област са пътници по принуда.

Здравните книжки се издават безплатно. Ако я загубите или свършват страниците, но не живеете в Плевен, единственото място за подновяване на документа е Регионалната здравна каса в Плевен.

Д-р Пенка Стефанова, директор на Регионалната каса, обясни, че заверката не е формален акт и само поставяне на печат:

"То е свързано с проверка в нашите бази данни, които се поддържат на сървърите към НЗОК, и в тази връзка не е възможно технически на всяко едно място това да бъде осъществено. Трябва компютрите, на които се прави проверката, да бъдат свързани със сървъра, който е на Здравната каса".

Организирането на изнесени офиси не е целесъобразно, тъй като лекарите и стоматолозите вече нямат необходимост да ги посещават, защото тенденцията е всичко да става по електронен път.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Латинка Светозарова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна