Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още фурор в Австрия след поклон пред Путин

Кадър от края на танца, когато австрийската външна министърка Карин Кнайсъл прави дълбок поклон пред руския президент Владимир Путин на сватбата ѝ.
Снимка: Ройтерс

Дълбокият поклон на австрийската външна министърка пред Владимир Путин на сватбата ѝ в събота след танца им предизвика допълнителен фурор към вече противоречивата визита на руския президент, предаде АФП.

Путин бе сред 100-те поканени на сватбата на Карин Кнайсъл с бизнесмен в Югоизточна Австрия.

След като визитата бе обявена миналата седмица, опозицията непрекъснато критикуваше Кнайсъл с аргумента, че е навредила на политическия неутралитет на страната. Австрия в момента е председател на ЕС.

Кадър от видеозапис на прокремълската телевизия „Раша тудей“, на който Кнайсъл почти коленичи в уважителен поклон пред Путин в края на танца им, наля още масло в огъня.

Снимката бе навсякъде днес в австрийските медии, придружена от заглавия като „Кнайсъл падна на колене пред Путин“.

„Колко непрофесионален може да бъде един външен министър, за да допусне снимка, показваща коленичене пред Путин? Дори ако това е само забавен жест на учтивост след танц, знае се, че не трябва да се допускат такива снимки“, заяви левият есеинст Роберт Мисик.

Австрийският вицеканцлер и лидер на крайнодясната Партия на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе, който бе сред гостите на сватбата, защити Кнайсъл. Той каза, че тя е посещавала престижна виенска школа за танци и знае, че направеното от нея е традиция след танц. А освен това Путин също се поклонил в отговор.

„Танцова сватбена дипломация с вежливост, приятелство и добри маниери – Австрия не може да бъде представена по по-добър начин от този“, добави той в страницата си във Фейсбук.

Макар Кнайсъл да е безпартийна, тя бе номинирана за дипломат №1 от партията на Щрахе, която от 2016 г. има споразумение за сътрудничество с „Единна Русия“ на Путин.

Още преди сватбата политици от опозицията в Австрия разкритикуваха поканата към Путин с аргумента, че тя е в противоречие с твърдението на Виена, че ще бъде „честен брокер“ между Европа и Русия, като Зелената партия призова за оставката на външната министърка.

Русия е обвинявана, че иска да отслаби и разедини Европа, особено като поддържа връзка с популистки партии в няколко европейски страни, посочва АФП.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени