Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските политици поздравиха мюсюлманите по случай Курбан байрам

| обновено на 21.08.18 в 19:31
Снимка: БТА

В поздравлението си към мюсюлманите по повод празника Курбан Байрам президентът Румен Радев посочва важността на зачитането на традициите.

"Силата на човека не произлиза от физическите му възможности, а от несломимата му воля", казва в приветствието си председателят на парламента Цвета Караянчева, а във "Фейсбук" премиерът Бойко Борисов написа: "Този ден ни учи на смирение и уважение". Уважение, разбирателство и "да се подкрепяме в името на добруването на всички", пожела и в своя адрес лидерът на опозицията Корнелия Нинова, а колегата ѝ от ГЕРБ Цветан Цветанов пожела на мюсюлманите здраве, щастие и смирение.

В първия ден на Курбан байрама - празника на жертвоприношението, който се отбелязва от мюсюлманите в цял свят, в Мека близо 2 милиона и 400 хиляди поклонници започнаха ритуала по замеряне с камъни на Сатаната, предаде Франс прес.

След замерянето с камъни трябва да се жертва животно в памет на жертвата на Авраам, който според мюсюлманската традиция е бил готов да убие сина си Исмаил по искане на Бога, но в крайна сметка е пожертвал овен след намеса на архангел Гавраил. След това поклонниците отиват в Мека и обикалят Черния камък Кааба, кубична структура в центъра на Голямата джамия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени