Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иран показа първия си изтребител, собствено производство

4
Излитането на новия ирански изтребител „Коусар“.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иран, който организира днес военен парад в Техеран, представи първия си изтребител, собствено производство, предаде Франс прес.

Кадри, разпространени от държавната телевизия, показаха президента Хасан Рохани, седнал в кабината на изтребителя от четвърто поколение „Коусар“ в деня, когато Иран отбелязва Националния ден на отбранителната промишленост.

Според иранската агенция Тасним това е първият самолет, изцяло разработен и произведен в Иран. Той разполагал с компютърна система за балистични изчисления и многоцелеви радар, отбелязва ТАСС.

Кадри от тестови полети на „Коусар“ вървят в различни държавни медии. Но директното предаването, показващо рулиращия самолет бе прекъснато преди излитането му, посочи АФП.

По-късно иранското министерство на отбраната разпространи снимки от излитането и полета на изтребителя

Президентът Рохани заяви, че на страната е необходима бойна готовност, за да се защити, докато търси траен мир. „Ако нямаме такава готовност, значи че викаме войната“, каза той.

„Някои си мислят, че когато увеличаваме военната си мощ, се стремим към война. Но това е стремеж към мир, не искаме война“, добави Рохани.

„Ако нямаме възпиращ инструмент, това дава зелена светлина за влизане на други в тази страна“, каза президентът.

Министърът на отбраната - бригаден генерал Амир Хатами, заяви в събота, че Иран се стреми да подобри балистичните възможности на бойната си техника, за да отвърне на „заплахите“ от страна на Израел и САЩ.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна