Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иво Инджов и Даниел Смилов очакват НС да гласува оставката на Ралица Агайн

Иво Инджов
Снимка: БГНЕС


На извънредното парламентарно заседание, което БСП поиска заради скандала с фалиралото застрахователно дружество „Олимпик“ и срива на Търговския регистър, кворум ще има и въпросите ще бъдат разгледани. Няма да се бяга от отговорност, но управляващата партия няма да признае политическа отговорност за тези скандали.  

Това каза за предаването „12+4“ доцент Иво Инджов - преподавател във Великотърновския университет и експерт по политически комуникации.

„Както виждаме, ще изгърмят бушони на по-ниските нива по електрическото табло, а проблемите са изключително сериозни - става въпрос за това как би могло да функционира електронното управление на България в близко бъдеще. Много лош сигнал се дава с Търговския регистър и липсата на какъвто и да е контрол от страна на орган като Комисията за финансов надзор върху подопечните му дружества. Тоест нещо работи на празни обороти. Като че ли няма държавност“.

Той коментира, че очаква заместник-председателят на КФН Ралица Агайн да подаде оставка и напрежението да спадне, но не се ангажира с прогноза дали клиентите на „Олимпик“ ше бъдат компенсирани:

„Казусът поставя въпроса за това в каква степен са адекватни регулаторните органи в България на материята, която регулират. Не само КФН сигнализира за такива проблеми. Има и други, чиято дейност общественото мнение наблюдава силно критично – КЗК и СЕМ имат много спорни решения“.

Инджов заяви, че очаква „победа на БСП по точки“ на днешното заседание, но не и особени дивиденти за партията.

Даниел СмиловДаниел Смилов - програмен директор на Центъра за либерални стратегии коментира, че левицата се опитва да използва всеки скандал за мобилизация.

„По отношение на тези два скандала, аз съм съгласен, че зад тях стоят сериозни проблеми. Те не са толкова в конкретните неща, които се случиха напоследък, а по-скоро става дума за функционирането на регулаторните органи в страната, което при казуса с КТБ стана ясно, че не е добро“.

Смилов заяви, че е „леко изненадан“, че от КФН се търси отговорност за „Олимпик“,  а отговорност от регулатора не е търсена за казуса КТБ, въпреки че в него са участвали подопечни на КФН фирми.

„Ако се върнем към политическите измерения на тези скандали, не мисля, че те ще бъдат много сериозни в средата на август. Не мисля, че сега ще бъде поета политическа отговорност от министри, но ми се струва че в есенния сезон ще видим рокади в кабинета и не бих се изненадал едно от засегнатите да е Министерството на правосъдието".

„За гражданите остава усещането, че за пореден път са прецакани. Слава Богу, че те са само 200 000, а не са 2 милиона. Горчиво е усещането, че държавните органи не могат да си свършат работата, че държавата е нещо абстрактно, много отдалечено от тях, което не защитава техните права. Доверието в държавата, доверието в политическите институции спада“, каза Иво Инджов. Смилов очаква на извънредното заседание да бъде приета оставката на Ралица Агайн. Той коментира още, че в идния политически сезон може да станем свидетели на засилен политически натиск над управляващото мнозинство, защото радикализацията на БСП в търсенето на възможности да свали правителството, но тя е и съдържателна в по-консервативна посока. Това ще доведе до натиск над управлението, защото може да се окаже, че част от коалиционните партньори могат да се окажат „много близо до БСП в този тип национално-популистки нагласи, които тя в момента възприема“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени