Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Чакъров: Националното изложение на занаятите в Орешак е отворено целогодишно

4
Иван Чакъров може дълго да разказва
Снимка: Лили Големинова
Традициите и българските занаятите са живи. Това не е лозунг или призив, а нагледно доказателство за това може да се види (и пипне) в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в село Орешак близо до Троян.

Комплексът е построен през 1971 година. Сега той разполага с 9 изложбени зали на площ от 4200 км. м. Всяка от залите е посветена на определен занаят – разказа в ефира на Радио София Иван Чакъров – човекът който управлява това красиво място, съчетаващо историята и модерността. Самият той е роден в Ловеч, а съдбата и родното място на съпругата му го довеждат в Орешак и от 9 години работи тук.

Комплексът работи целогодишно. В него има и специално обособен демонстрационен кът, където посетителите могат (с помощ) да изработят нещо самобитно и оригинално. По този начин те могат да останат не само с прекрасните спомени от посещението си, но и с един сувенир, съчетал традиция и майсторство. Има зала за текстил, за дърворезба, салон базар, където излагат свои произведения над 120 майстори.

СнимкаВъв втората половина на миналия век тук са се организирали международни изложби на занаятите (последната е от 1988 г. с 25 държави участнички). Постепенно се е формирал фонд от дарени експонати, които всеки може да види по всяко време на годината.

От 2013 година са възстановени международните срещи, в които могат да се видят не само майстори в традиционни народни занаяти, но има и други форми на изкуството – музикално танцови, имало е дни на арабската кухня…

Опитваме се да предизвикаме интерес, да стимулираме туризма в района, да покажем цялото многообразие от живи занаяти – подчертава Иван Чакъров. - Така всъщност традициите и занаятите намират свой тласък и развитие не само заради авторите си, но и от досега на публиката до предметите.

Иван Чакъров разказва и за един от най-атрактивните празници в село Орешак и Троян - Празника на сливата и Сливовата ракия (т.г. ще се проведе от 22 до 24 септември). Има и своеобразен ренесанс в интереса на хората към занаятчийските занимания, детските летни лагери (често идват деца от чужбина) с визуални изкуства.

Чуйте разговора на Лили Големинова с Иван Чакъров.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени