Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите приеха оставката на Ралица Агайн

| обновено на 21.08.18 в 18:35
Снимка: БГНЕС

Почти с единодушие народните представители освободиха Ралица Агайн от поста заместник-председател на Комисията за финансов надзор в ресор "Застрахователен надзор".

Депутатите задължиха още вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева, както и министъра финансите Владислав Горанов, съвместно с Комисията за финансов надзор, да предприемат действия за търсене на възможности за помощ на хората, сключили договор със фалиралото кипърско застрахователно дружество "Олимпик".

С приетото решение депутатите възложиха още Комисията да предостави цялостен доклад за осъществения от нея надзор на въпросното дружество.

СнимкаМеждувременно от дебата стана ясно, че парите за обезпечаване на засегнатите граждани няма как да бъдат изплатени през българския Обезпечителен фонд. Това обясни министър Владислав Горанов, както и уточни, че българският Обезпечителен фонд е приложим само за фалит на български застрахователи и не може да се използва за останалите застрахователи:
"Ще е доста неприятен прецедент, ако търсим това със задна дата. Ако не го търсим със задна дата обаче, не знам как ще отговорим на въпроса по какъв начин тези 9 милиона и нещо могат да бъдат възстановени, без да се платят солидарно от българския данъкоплатец. 

"Остава валиден въпросът защо са внасяли "Олимпик", след като законът не ги предвижда да внасят, но законът със сигурност предвижда за тези всички около 600 застрахователи, които могат да оперират на нашия пазар, че за тях рискът от несъстоятелност и впоследствие покриване на липсващата или нереализираната част от премията, продължава да стои", добави финансовият министър.

По-рано премиерът Бойко Борисов предложи да се създаде работна група, която да прецени с какви средства държавата може да помогне на пострадалите от фалита на "Олимпик".

СнимкаСредно около 200 лева ще е загубата на клиентите, застраховани по гражданска отговорност в фалиралото кипърско застрахователно дружество. Това обясни пред народните представители заместник-председателят на Комисията за финансов надзор с ресор "Застраховане" Ралица Агайн, както и уточни, че става дума за 29 000 потребители, чиито полици не са на разсрочено плащане.

Агайн поясни и че нито един обезпечителен фонд и в ЕС не предвижда да се покрива тази загуба:

"За съжаление, системата на гаранционните фондове на Европейския съюз по това споразумение не покрива тези плащания, което представлява сериозна загуба за нашите потребители. В случая обаче нито един фонд в Европейския съюз не осигурява плащане по такъв вид покритие", поясни Ралица Агайн.

Обобщение за работата на депутатите можете да чуете от репортера ни Виолета Ашикова в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени