Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преди 50 години Варшавският договор сложи край на "социализма с човешко лице"

Снимка: Радио Прага

Преди 50 години снимки от Прага обикалят света - 100 хиляди войници, 2300 танка и 700 военни самолета на пет държави от Варшавския договор навлизат в Чехословакия и прегазват идеите на „Пражката пролет“. Това слага край на мечтите на източноевропейците за изграждане на „социализъм с човешко лице“. През октомври 1968 г. е подписано споразумение за "временно разполагане на съветски войски" в Чехословакия. И остават там до 1990-та.

"Вчера, 20-ти август, около 23.00 часа, армиите на Съветския съюз, на Полската народна република, на Германската демократична република, на Унгарската народна република и на Народна република България са навлезли в пределите на Чехословашката социалистическа република. Това е станало без знанието на президента на нашата страна, на председателя на парламента, на министър-председателя, на първия секретар на комунистическата партия или други отговорни лица", съобщава на 21-ви август 1968 г. минута преди 5 часа сутринта Радио Прага. Радиото обявява окупацията и призовава гражданите да запазят спокойствие и да не оказват въоръжена съпротива на чуждестранните войски. Още сутринта стотици хора се събират на протест пред дулата на танковете. 402 са жертвите на окупацията, 58 от тях са застреляни в първите няколко часа от военната операция. Сградата на Радио Прага в центъра на столицата се превръща в сцена на събитията и убежище за привържениците на реформатора Александър Дубчек.


"Горната част на улица Виноградска е пълна с танкове на окупационните сили. В този момент чуваме изстрели, хора тичат по улиците и влизат в сградата на радиото, за да се скрият от куршумите. Те скандират „Дубчек, Дубчек“, и ние се присъединяваме към тях", обявява говорителка на Радио Прага на 21-ви август преди 50 години.

Под влиянието на Дубчек в Чехословакия започват реформи, немислими до тогава в страните от Варшавския договор. Отменена е цензурата, хората могат свободно да се събират и сдружават, партията допуска и известна икономическа либерализация. Кремъл отправя серия предупреждения, но те остават без резултат. След нахлуването в нощта срещу 21-ви август Дубчек и други реформатори са задържани от съветската армия и отведени в Москва, за да подпишат принудително споразумение за възстановяване на ръководната роля на комунистическата партия. През следващата година Дубчек е сменен, а с това идеите на Пражката пролет окончателно са погребани. Окупацията принуждава стотици хиляди чехи и словаци, предимно висококвалифицирани професионалисти, да емигрират на Запад, където са радушно приети.

Днес, 50 години по-късно, протест срещу националконсервативното правителство в Прага на Андрей Бабиш засенчи честването на годишнината. Стотици демонстранти освиркаха премиера, който откри паметна плоча върху фасадата на Радио Прага. А президентът Милош Земан не се включи във възпоменателните събития. В навечерието на 50-годишнината от потушаването на Пражката пролет снощи пред руското посолство в Прага демонстрираха стотици хора, които носеха плакати с надписи "Никога няма да забравим", "Спрете руския империализъм" и "Свободата е истината". Румънското посолство осъмна с плакат, на който пише „Не ни посетихте 68-ма, добре дошли сте 2018-та“. Румъния единствена от Варшавския договор не изпрати танкове в Чехословакия. А България последна се извини за участието си в потушаването на „Пражката пролет“ - едва през 1990 г. с решение на парламента.

Още по темата, както и архивни записи, можете да чуете в обобщението на Весела Владкова в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна