Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ наложиха още санкции срещу руски фирми и граждани

На изслушване в Сената на САЩ представители на американската администрация заплашиха Русия с още икономически санкции, ако не промени поведението си
Снимка: ЕПА/БГНЕС

САЩ обявиха днес нови санкции срещу руски компании и граждани, а представители на администрацията обещаха още подобни мерки, ако Москва не промени поведението си, предаде Ройтерс.

Американското министерство на финансите обяви санкции срещу двама руснаци, руска фирма и словашка фирма за техни действия в помощ на друга руска компания да избегне санкции срещу злонамерена кибердейност на Русия.

Санкционираните компании – „Вела-Марин лимитед“ в Санкт Петербург и словашката „Лачно СРО“, и двете руски физически лица Марина Игоревна Царева и Антон Александрович Нагибин помогнали на фирмата "Дайвтекносървисиз" да избегне предишни санкции.

През юни САЩ санкционираха „Дайвтекносървисиз“ за доставяне на екипировка и оборудване за подводно гмуркане на руски държавни ведомства, включително службата за сигурност (ФСС).

През декември 2016 г. администрацията на Обама включи ФСС в списък със санкции заради агресивен тормоз над американски официални лица и кибероперации срещу президентските избори в САЩ от 2016 г.

По друг параграф - заради прехвърляне на петрол на севернокорейски кораби в нарушение на резолюции на Съвета за сигурност на ООН, САЩ наложиха санкции на две руски транспортни фирми, предаде Асошиейтед прес.

Обект на санкциите са „Приморие маритим лоджистикс“ и „Гудзон шипинг“ от Владивосток, както и шест от корабите им. Активите на двете руски фирми в САЩ се замразяват, а на американци се забранява да търгуват с тях.

По-рано тази година Вашингтон обяви, че свързан с тези компании кораб прехвърлил 3500 тона петрол на съдове, плаващи под севернокорейски флаг.

Според US финансовото министерството купувачът бил севернокорейската банка Тесон, която е свързана с отдел от Корейската трудова партия, занимаващ се с незаконна икономическа дейност в полза на севернокорейските лидери.

САЩ са замразили руски активи в страната за стотици милиони долари, посочва зам.-финансовият министър Сигъл Манделкър във встъпителната си реч за изслушване пред комисия на Сената.

Тя смята, че различните западни санкции срещу Русия са затруднили икономиката ѝ, като каза, че няма да се поколебаят да й причинят още икономическа болка, ако не промени значително поведението си.

Манделкър посочи, че чуждите инвестиции в Русия са намалели с 5% спрямо 2013 г., като това най-вече се дължи на американските, които са паднал за периода с 80%.

На друго изслушване в Сената Уес Мичъл, помощник-държавен секретар, заяви, че санкциите са стрували на Русия нереализирани сделки за износ на оръжия за $8-$10 милиарда долара.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна